fbpx

A magyar film napja a Pesti Vigadóban

A magyar film napja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők április 30-án.

A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező első egész estés dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború (2018) az orosz–ukrán fegyveres konfliktusról szól, a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették.

K. Kovács Ákos operatőr, rendező Branka című kisfilmje (2021) több nemzetközi fesztiválon szerepelt, így a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál is műsorára tűzte Berlinben. A délszláv háború idején játszódó kisjátékfilm elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Spanyolország) fődíját.

Sütő Gábor Egy szép melódia című dokumentumfilmjének főhősét orosz fogságban érte a II. világháború vége. Kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra.

Az esemény részletei és a regisztrációs link itt elérhetők.

Nyitókép: Kilenc hónap háború. Forrás: ELF Pictures

A rovat további cikkei