A Jazz és Bor Ünnepén magyar jazz-zenészek és borászatok kaptak lehetőséget a bemutatkozásra a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház együttműködése által.

Jazz és bor hétvége a Margitszigeti Szabadtéri Színházban
A Hot Jazz Band koncertje a Margitszigeti Szabadtéri Színházban. Fotó: MTI/Purger Tamás

A fesztivált a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház együttműködésében a margitszigeti víztorony lábánál tartották. Pénteken délutántól a Kerengőben fiatal előadók minikoncertjei, borkóstolás, szakmai beszélgetések és a pincészetek bemutatkozása várta az érdeklődőket. Szombaton napközben a Horváth Balázs Trió, az Emingo és a Fehér Márió Fábió Quartet zenélt.

A kétnapos esemény A csodálatos magyar jazz című gálakoncerttel zárult szombat este, melyen a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, a BJC Big Band, az Art Blakey Tribute Band, a Szakcsi Jr Trio, a Jazz-Funk All Stars, Bolba Éva, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Berki Tamás, Tony Lakatos, Szalóky Béla, Dennert Árpád és Borlai Gergő részvételével összesen ötven zenész adott műsort a Margitszigeti Színház nagyszínpadán. A fesztivál ideje alatt bemutatkoztak a magyar borrégiók, borvidékek borászatai.

„Magyarországot méltán emlegetjük zenei nagyhatalomként, e státuszhoz pedig a hazai jazzelőadók is jócskán hozzáteszik a maguk részét” – hangsúlyozta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. Kiemelte: a hazai jazzformációk igen kiváltságos helyzetben bontakozhatnak ki, mert kivételesen egységes képviseletüket, a példás szakmai összefogást a mintegy négyszáz tagot számláló Magyar Jazz Szövetség biztosítja. „Ma Magyarországon remek dolog a zenét választani hivatásként, remek dolog jazzt játszani, mert minden körülmény adott ahhoz, hogy megalkuvás nélkül szóljon a muzsika lélektől lélekig” – fogalmazott Závogyán Magdolna.

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője elmondta: a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház első alkalommal rendezte meg a Jazz és Bor Ünnepe Fesztivált, amelyen a látogatók a legjobb hazai jazz-zenészeket hallhatták és 14 magyarországi pincészet borait kóstolhatták meg.