A magyar jazz-zene népszerűsítése a fő célja a 3. Bukaresti Magyar Jazznapoknak, amely a feltörekvő fiatal együttesek mellett magyar jazzoktatókat és erdélyi zenészeket is megismertet a román közönséggel – közölte csütörtökön a Liszt Intézet bukaresti központja.

Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója elmondta, hogy a csütörtöktől szombatig tartó jazznapok az intézet harmadik legrangosabb programja a legrégibbnek számító Magyar zene fesztivál és a nagy népszerűségnek örvendő Magyar filmhét után.     

Az intézet 2019-ben indította el ezt a programot, amelyet az idén egyebek mellett a székesfehérvári Kodolányi János Egyetemmel partnerségben szerveznek. A jazznapok fő célja, hogy népszerűsítse a magyar együtteseket, emellett erdélyi zenészeket is reflektorfénybe állítson, de fontos az is, hogy a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének diákjai megismerjék egy-egy magyar oktató munkásságát.

Így a székesfehérvári Kodolányi János Egyetem jazztanszékének tanáraiból és egykori diákjaiból alakult Mits Jazz Band együttes nyitja a koncertek sorát. Mits Márton, az együttes vezetője mesterkurzust is tart a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen.     

A jazznapok meghívottai között szerepel a Tálas Áron Trió, a fiatal generáció egyik legsikeresebb, legrangosabb képviselője. Az együttest Tálas Áron zongorista, ifj. Tóth István gitáros és nagybőgős, valamint Csízi László dobos alkotja. A jazznapokat az erdélyi Rubié Trió zárja, amelynek Pascu Rebeca zongorista és énekes, Sándor László basszusgitáros, valamint Ferencz Áron dobos a tagja.

Nyitókép forrása: a Rubié Facebook-oldala.