Ígéretes online programok várják a „látogatókat” január 22-én.

Exkluzív online tárlatvezetésen vehetünk részt az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában. Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitálnak minket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új virtuális kiállításán keresztül. A programra a múzeum honlapján lehet regisztrálni.

Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című könyvet a szerző, Orgona Angelika történész ismerteti a magyar kultúra napján. A decemberben megjelent kötet apropója egy rendkívüli, örömteli esemény, egy nagylelkű ajándékozás. Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfélszáz gyönyörű fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg.
A könyvbemutató a múzeum Facebook-oldalán lesz elérhető.

„A kötet száztíz évet átszövő családi történetek színes kavalkádját mutatja fel, ahogyan azt a hagyaték egyes kiemelkedő darabjai megjelenítik, ahogyan a műtárgyakhoz, dokumentumokhoz kapcsolódó emlékek és történetek felidézik. A 20. század hatalmas átalakulásainak háttere előtt sorra tűnnek fel az egymásba kapcsolódó Széchényi, Vanderbilt és Szápáry családok újabb és újabb nemzedékei” – mondta a könyvről Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Nyitókép forrása: a múzeum Facebook oldala