A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Müpában a Pannon Filharmonikusok adja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán január 22-én. Az előadás közös értékeink előtt tiszteleg, megemlékezik Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságáról és zenei meglepetést is tartogat.

A pécsi zenekar koncertmesterét, több zenemű szerzőjét, Bánfalvi Zoltánt Bogányi Tibor vezető karmester-csellista kérte fel 2016-ban egy virtuóz cselló mű megírására. A Capriccio című darab – a járványhelyzet miatt már kétszer elhalasztott – ősbemutatója lesz most a fővárosi előadáson. A szerző saját kislánya éjszakai álmait komponálta, szőtte bele a zenébe, a gordonka hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját aknázza ki a mű. Természetesen nem maradhat el a műsorból a Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságára történő megemlékezés sem, az esten Varga Gilbert vezető karmester vezényel.

A Magyarországon viszonylagosan kevéssé ismert zeneszerző, a Bartók és Kodály szellemi örökösének tartott Veress Sándor Bartókra emlékező darabja után három vidám hangulatú darab következik. Bartók Béla Divertimentója (tehát „szórakoztató” zenéje), a Capriccio („szeszély”), majd pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve.

Az ingyenes hangverseny a PFZ honlapjáról és YouTube-csatornájáról, valamint a Müpa honlapjáról elérhető. Az előadás a MÜPA és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

Nyitókép: Bogányi Tibor és Varga Gilbert. Fotók forrása: Bublik Róbert, Gyarmati Csaba.