Több Békés megyei intézmény kültéri tárlattal, portréműsor-sorozattal és a koronavírus miatt online műsorfolyammal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról.

A gyulai kulturális intézmények – a Várszínház, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel Ferenc Emlékház – közös online műsorfolyammal jelentkezik a magyar kultúra napján. Valamennyi intézmény rotációban, a saját közösségi felületén jelenít meg archívumában szereplő tartalmakat, például online tárlatvezetéseiket, rendezvényeik videóit és egyebeket.

A napnak lesz Gyulán egy offline eleme is: január 22-étől látható a helyi Vigadó üveges körfolyosóján a József Dezső Szakkör amatőr képzőművészeinek kiállítása.
A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratánál Bohus Zoltán Kossuth-díjas üvegszobrász, a nemzet művészének Vízió című alkotása tekinthető meg január 25-éig.
A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum az elmúlt évek kultúra napi programjain készült fotókból állít össze virtuális slide show-t a közösségi oldalán; Youtube-csatornájukon pedig az Egy géniusz diadala című, a festő életéről és munkásságáról szóló filmet sugározzák. Nyereményjátékot is indítanak, és a múzeumról feltett kérdésekre helyesen válaszolók között könyvet sorsolnak ki.

Az orosházi Petőfi Művelődési Központ (PMK) új virtuális tárlattal jelentkezik a www.pmk.oroshaza.hu oldalon: az elmúlt három év kultúra napi műsoraiból válogatnak.
Január 22-én átadják a Petőfi-emlékérmet egy, a háttérben dolgozó, a PMK-t hosszú évek óta segítő embernek. Rajki László orosházi származású szobrászművész 1983-ban készítette a Petőfi-emlékérmet a költő születésének 160. évfordulója alkalmából. Sajtóhíradások szerint 1986-ban adták át először. Ezt a hagyományt elevenítette fel tavaly az intézmény. A köpont havi rendszerességű portrésorozatot is indít, amelyben a város kulturális életének meghatározó személyiségeit mutatják be.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én; annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A nyitóképen a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Forrás: