Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében utalt rá, hogy az ezeréves magyar kultúra keresztény gyökerű és befogadó. A magyar kultúra képes az együttműködésre más népekkel, így a románnal is.

Példaként említette, hogy Debrecen 1992 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot Nagyváraddal, és ezt az időszakot számtalan kulturális, oktatási, gazdasági együttműködés jellemezte. A kapcsolatok legújabb állomása az a közös európai uniós pályázat, amelynek segítségével megújult a színpadtechnika a nagyváradi Szigligeti színházban, és ebben az évben elkezdődik a debreceni Latinovits színház belsőépítészeti kialakítása.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke kiemelte: akinek fontos a nemzete és annak kultúrája, minden nap meg kell mérettetnie, bárhol is él magyarként a világban.

Az ünnepi beszédek után átadták a Magyar kultúráért és a Jakobovits Miklós-díjakat. A magyar kultúra napi ünnepség Jakobi Viktor Sybill című operettjének a bemutatójával zárult a nagyváradi Szigligeti Színházban.

Fotó forrása: varadinum.ma/Facebook