Filmekkel, könyvbemutatóval és kiállítással is jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem idén a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A Magyar Mozgókép Fesztivál idei programsorozatában a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelentős szerepet vállal. A négynapos fesztivál ideje alatt megtekinthető lesz a Lencseváltás című werkfotó-kiállítás, amelyen a 2022-es év alap- és mesterszakos vizsgafilmjeinek forgatási képeit nézhetik meg az érdeklődők Veszprémben a Hangvillában. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Levelek Hollywoodból című kiállítása Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr leveleit mutatja be, melyeket főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt 1960 és 1971 között. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg az érdeklődőknek. A kiállítás megtekinthető június 7-10. között Balatonfüreden, a Partitúra Galériában. Ugyanitt minden nap 16 órától megtekinthető Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmje.

Június 9-én és 10-én az SZFE vizsgafilmjeit lehet megtekinteni a 60-as évektől napjainkig, a vetítések után lehetőség lesz beszélgetni több alkotóval, emellett koncertet ad a balatonfüredi Partitúra Galériában Riba Gery, az SZFE másodéves filmrendező szakos hallgatója, és bemutatják a Novák Emil összeállításában megjelent A magyar operatőriskola története – A huszadik század technológiai hatásai a filmoktatásra című könyvét is.

Nyitókép: Zsigmond Vilmos és Bojkovszky Béla. Fotó: SZFE / Magyar Mozgókép Fesztivál