fbpx

A Magyar Nemzeti Múzeumba költözik a Madách Színház

A tizenötödik című darab szereplői rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak a múzeum épületében.

Egyedülálló programsorozattal mutatkoznak be a Madách Színház művészei a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az április 22. és 24. között debütáló, a szabadságharc eseményeiről szóló A tizenötödik című musical színészei márciustól júniusig számtalan alkalommal tartanak rendhagyó tárlatvezetést, melyhez a hátteret a múzeum szakemberei adják. Jegyek az előadásra és a tárlatvezetésekre már elérhetők az intézmények honlapjain. A tizenötödik című musical az 1840-es évek történetét, illetve az 1848–49-es szabadságharcot meséli el.

Milyen volt az élet a reformkorban egy arisztokratának vagy egy köznemesnek? Milyen volt megélni a március 15-i eseményeket, majd a szabadságharc kitörését?

A különleges tárlatvezetések célja nemcsak egyszerűen a szabadságharc részleteinek feltárása, hanem azoknak az embereknek a megismertetése, akik fontos szereplői voltak az eseményeknek.  A programok a kiállításban zajlanak, Petőfi kokárdája, honvéd egyenruha, Görgei Artúr egyenruhájának hiteles rekonstrukciója vagy Batthyány Lajos kivégzéskor viselt mellénye mellett.

A tárlatvezetések összességében egy teljes korrajzot adnak, bemutatva a legfontosabb szereplők – mint például Kazinczy Lajos, Görgei Artúr – életét, sorsát, tetteinek mozgatórugóit.

A művészek mesélnek a karakterük megformálásához kapcsolódó érzéseikről, kulisszatitkokról, míg a tárlatvezetők minderre reagálva elmagyarázzák, mi miért történt úgy, ahogy. A közvetlen hangulatú programok során a látogatók kérdezhetnek maguktól a szereplőktől, és beszélgethetnek színházról, érzésekről, történelemről.

L. Simon László és Szirtes Tamás

„Átalakuló múzeumi világban élünk, alkalmazkodnunk kell nagyon sok kihíváshoz, ami ér bennünket. Ennek a folyamatnak egy nagyon szép, szimbolikus része a most aláírt együttműködési megállapodás a Madách Színházzal, mely becsalogatja a színházi közönséget hozzánk” – mondta a sajtótájékoztatón L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hozzátette, reméli, hogy ez csak az első állomás, és a jövőben más intézményekkel és színházakkal is hasonló együttműködéseket tudnak kötni, mert abban a nagyon nagy küzdelemben, amit a közönség szeretetéért, fegyelméért és kegyéért kell vívni, tanulni kell a színházaktól, nekik nagy gyakorlatuk van benne.

Borbély Richárd, Simon Boglárka, Détár Enikő, Sánta László, Posta Victor, Kiss Ernő Zsolt, valamint Ekanem Bálint mellé tárlatvezetők csatlakoznak, akik az adott karakterre épített, összesen hét tematikus tárlatvezetéssel segítik a színpadon történő események kibontását. Többek között mesélnek a korszak férfi-női kapcsolatairól, a merev társadalmi falak szerepéről, illetve a legfontosabb hadi események stratégiájáról. 

A március 28. és június 25. között heti több alkalommal megvalósuló tárlatvezetések során a látogatók mintegy 75 percen keresztül maguk is a musical szereplőinek érezhetik magukat.

A programok során a látogatók kipróbálhatnak és kezükbe foghatnak korabeli tárgyakat: szablyát, fűzőt, legyezőt vagy akár zsebórát is.

„Nagyon örültem a megállapodásnak, mert így módunk van a két intézménnyel tevőlegesen együttműködni, és valamilyen sajátos közös produkciót létrehozni” – emelte ki Szirtes Tamás. A Madách Színház igazgatója elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum szerinte rendkívül inspiratív közeg, lehetővé teszi a színészek, a színháziak számára a mély, igazi és rétegzett megismerést.

„Nagyon remélem, hogy a nézők érdeklődését felkelti, hogy egyszerre lehet egy előadást megnézni, és aztán a valóságos történelmet is megismerni. A színház a stilizált történelem, a valóság pedig ott van a Magyar Nemzeti Múzeumban” – tette hozzá.

Nyitókép: Détár Enikő. Fotók forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

A rovat további cikkei