A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) látta vendégül a Magyar Teátrumi Társaság idei első közgyűlését az Uránia Filmszínházban.

D__AS20230522008_16.jpg
Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A közgyűlés tagjai a napirendi pontok tárgyalása után az SZFE negyedéves, Horváth Csaba és Rába Roland vezette fizikai színházi rendező és koreográfus osztályának Csongor és… című előadását is megtekintették. A közgyűlés vendége volt dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője is. 

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésének házigazdájaként a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Sepsi Enikő az egyetem megújuló, sok szempontból korszerűsített, a hazai előadó-művészeti ágazat munkáltatói és munkavállalói igényeihez igazított tevékenységének kapcsán elmondta: az erőfeszítéseket visszaigazolja, hogy az idei felvételi időszakot hatalmas érdeklődés közepette bonyolítják le.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a képzés átalakításának témájához kapcsolódva elmondta: Európa-, sőt világszerte változnak a színházzal kapcsolatos elvárások, ahogy a kultúra finanszírozásának jellege is, így egyre inkább szükség van a saját tevékenységek, repertoárok felülvizsgálatára, átgondolására. A szféra reprezentációjára, a megmutatkozásra tán sose volt ilyen nagy szükség.

Az ülésen, amelyet Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója vezetett le, aki az elnökség felkérését elfogadva a Magyar Teátrumi Társaság új titkára, szó esett arról, hogy a társaság várja a jelentkező színházakat a 2024 nyarának végén esedékes, hagyományos Országos Színházi Évadnyitó megrendezésére.

A társaság az ülés során tagjai sorába választotta a magyar tagozattal rendelkező Szabadkai Népszínházat, valamint a Viharsarok Táncszínházat, így a tagság létszáma 90-re nőtt. A közgyűlés elfogadta a társaság 2023-as beszámoló mérlegét, valamint a 2024-es költségvetést. Az MTT tulajdonosi joggyakorlatában álló társaságok, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. és a Karinthy és Karinthy Nonprofit Kft. szintén prezentálták éves tevékenységüket.

Az ülés zárszavaként Sin Edina, a beregszászi színház igazgatója mesélt a színház életét ellehetetlenítő, megrendítő háborús körülményekről, köszönetet mondva azoknak az intézményeknek, amelyek vendégelőadásokkal, produkcióik utaztatásával segítik a kárpátaljai magyarság lelkierejének növelését, az alig megtartható ép lelki egyensúly fenntartását a művészet erejével. Továbbra is várják a felajánlásokat a színház részére, és az együttműködési lehetőségeket.

A Magyar Teátrumi Társaság a közgyűlés utáni fogadáson el nem fogyasztott ételadagokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve rászorulókhoz juttatta el.