A páratlan gazdagságú, Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény munkatársai a járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás alatt állították össze a hazai távközlés történetét feldolgozó – laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos érdekességet kínáló – Telefónia 1890–1980 című tárlatot. 

A távközlés a számítógép-hálózatok alapja, mindennapi életünk nélkülözhetetlen része. Fejlődésében a magyar feltalálók kiemelkedő szerepet játszottak. A tárlaton mindez kézzelfogható közelségbe kerül: a tárgyak egy részét a látogatók működés közben is szemügyre vehetik és kipróbálhatják.

A kiállítás anyagát több múzeumból, magángyűjteményből válogatták össze.

Az új kiállításon a hazai távközlés fejlődésének olyan fontos darabjait is láthatjuk, mint az 1889-ben készült, Kiss-féle kékíró távírógépet, a CB 35 „kurblis” telefonkészüléket 1937-ből, egy ötvenvonalas, kézi kezelésű telefonközpontot 1950-ből, egy ARK-511 crossbar telefonközpontot az 1970-es évekből és az az ER 256-os, első hazai tároltprogram-vezérlésű központot 1989-ből.

A látogatóknak az informatikatörténeti kiállítás szakképzett múzeumpedagógusai segítenek a berendezések bemutatásában, működtetésében.

Nyitókép: Az 1960-as évekből származó lyukkártyás információs terminál a szegedi Informatikatörténeti Múzeumban, fotó: MTI/Németh György