Június elején nagy sikerrel mutatkozott be a Cziffra Fesztivál az 51. Isztambuli Zenei Fesztiválon. A nemzetközi koncertek sora júliusban Lengyelországban és Bulgáriában folytatódik.

A Cziffra Fesztivál nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően a nyár folyamán számos külföldi koncertet valósít meg, ezzel is erősítve a magyar klasszikus zenei örökség népszerűsítését. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője június 10-én szólóestet adott a török fővárosban, amelynek műsorát Cziffra György és Hegyei Géza emlékének ajánlotta.

A Krakkói Lengyel Zenei Fesztivál és a Cziffra Fesztivál összefogásának célja, hogy a zenei kapcsolódásokon keresztül a két nemzet számos szálon kötődő kapcsolatát erősítse július 1-én a Zenei hidak Budapesttől Krakkóig elnevezésű eseményével. A Sinfonietta Cracovia zenekar és Balázs János zongoraművész Maciej Tworek vezényletével lép színpadra. Elhangzik Chopin e-moll zongoraversenye és Liszt Salve Polonia című műve K. Slowinski vonószenekari átiratában, Bartók Divertimento és Mieczysław Karłowicz Szerenád című műve.

Július 8-án Bulgáriában folytatódik a kulturális programsorozat. Balázs János mesterkurzusára várják a fiatal zenészeket, egy workshopon pedig a 19. és 20. századi magyar zenével, zeneszerzőkkel, előadókkal is részletesen megismerkedhetnek a résztvevők. Másnap a bulgáriai Rusei Állami Operaházban Magyar fantázia címmel rendeznek gálakoncertet a Rusei Filharmonikus Zenekarral. Hallható lesz többek között Liszt ikonikus műve, a Magyar fantázia Balázs János előadásában és Dimitar Kosev vezényletével. Az eseményen olyan művészek lépnek fel, mint Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere, Ilya Kondratiev orosz zongoraművész, a 2011. évi Liszt Ferenc Zongoraverseny második díjasa, a londoni Royal Collage of Music professzora, továbbá a mesterkurzus legjobb hallgatói is.

Balázs János zongoraművész. Fotó: Cziffra Fesztivál