A makkabeus felkelés korából származó, 2200 éves érméket találtak Izraelben – jelentette a The Jerusalem Post című újság hírportálja kedden.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei állandó versenyben állnak a Júdeai-sivatagban működő kincsvadászokkal és műkincscsempészekkel, s megelőzésük érdekében folyamatosan kutatják a Holt-tenger környékének természetes barlangjait.

Idén egy efféle, márciustól májusig tartó leletmentő feltáráson bukkantak a Darga folyó medrénél a Murabat-völgy egyik barlangjában egy mesterien megmunkált apró fadobozra, mely csakis a rendkívül száraz, különleges helyi klíma miatt vészelte át az évezredeket.

A katonai rádióban elhangzott beszámoló szerint először röntgensugarakkal, majd MRI-képalkotással vizsgálták, és végül felnyitották. A dobozban 15, a makkabeus felkelés (i. e. 160–167) korából származó ezüstérmét találtak, melyeket Modiin város Hasmoneus múzeumában állítanak ki.

Az érméket a dobozban földréteg alá rejtették el, alaposan becsomagolták egy lila ruhába, valamint egyenként gyapjúba. Az érméket VI. Ptolemaiosz egyiptomi király (i. e. 186–145) uralkodása idején verték.

A három legkorábbi érme i. e. 176-ban készült, a későbbiek pedig i. e. 171–170-ből származnak. Az egyikre arámi írással kézzel a Salmai nevet vésték. Éeitan Klein, az IAA régésze szerint egy korabeli harcos rejthette el vagyonkáját harcba indulása előtt azzal a szándékkal, hogy majd visszatér érte, de meghalhatott egy csatában, és nem szerezhette vissza magának.

Klein a lapnak rámutatott a lelet jelentőségére: ez az első egyértelmű régészeti bizonyítéka annak, hogy zsidó lázadók vagy menekültek már a makkabeus lázadás előtti időkben vagy annak kezdetekor is használták a Júdeai-sivatag barlangjait.  

A zsidók saját hagyományaik védelmében, a hellenisztikus befolyás ellen felkelést indítottak, mely i. e. 160–167 között tartott, de hivatalosan csak i. e. 134-ben ért véget. Ekkor a Makkabeus család vezetésével a helyi zsidó lakosság elnyerte függetlenségét Nagy Sándor meggyengült hellenisztikus utódállamaitól.

A makkabeus lázadásra, a Szeleukida birodalmat vezető görögök feletti győzelemre emlékeznek minden évben a Hannuka ünnepen. A zsidó legenda szerint a jeruzsálemi szentély megtisztításakor és újraavatásakor csoda történt, mert nyolc napig égett az alig egy napra elégséges szent olaj.

Nyitókép: AFP/Menahem Kahana