fbpx

A maszk útját mutatja be a félidejéhez ért Színházi Olimpia

A maszk útja címmel forgatott úti filmet a 10. Színházi Olimpia stábja, amely az olimpialapító rendező, Theodórosz Terzopulosz által a Nemzeti Színháznak ajándékozott tradicionális tragédiamaszk európai körútjának állomásait mutatja be.

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. Színházi Olimpia egyik szimbólumává vált, a színházi világnap keretében az olimpiaalapító görög rendező, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt. A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik a rendezővel a budapesti Bakkhánsnők rendezésében is együtt dolgoztak. A két fiatal a MATE Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatói, Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában.

Az átadást követően a maszk „útnak indult”, és egy európai utazás keretében meglátogatott a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt.

Vannak, akikkel saját székhelyükön, de a legtöbbjükkel turné közben találkozott a maszk és a forgatócsoport: Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében, Tiziana Barbiero rendezővel bergamói színházában, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci és Heiner Goebbels is. A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség, most pedig elkészült a több mint 20 perces film, amely az epidauroszi indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

A film televíziós premier után a Magyarnemzet.hu oldalon mutatkozik be május 28-án 19 órakor, majd a Színházi Olimpia Videa-csatornájára kerül fel.

Félidőhöz ért az április 1. óta zajló 10. Színházi Olimpia.

Tart még a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), júniusban várja a nézőket a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, a Csárdáskirálynő Fesztivál és a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, folytatódik a szintén országos Bábművészeti Világtalálkozó is. Zajlik az hazai színházak szemléje az Országos Színházi Találkozó keretében Debrecenben. A záróhónapban érkezik a Kolibri Színház SENSES Nemzetközi Fesztiválja a legapróbb nézőknek, és számos szabadtéri színház is csatlakozik az olimpiai programsorozathoz.

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseményének az ország legrégebbi szabadtéri színpada, a Margitszigeti Szabadtéri Színház ad majd otthont.

A június 24-i este programja két táncelőadással indul: a Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című szerzeményeire készült táncművek az InterEUropa Balett előadásában, nemzetközi szereposztással kerülnek színre. A szimfonikus zenekari műként játszott darabok különleges formában hangzanak fel. A Bartók-művet Bogányi Gergely és Boros Misi előadja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk Binder Károly és Varga Gábor.

A színpadi programokat rendhagyó Szent Iván-éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre.

Nyitókép: jelenet A maszk útja című filmből. Fotó: 10. Színházi Olimpia

A rovat további cikkei