fbpx

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyével nyit újra a Müpa

A Müpa újra megnyitja kapuit a közönség előtt, és elsőként a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén foglalhatnak helyet a nézők a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, 2021. június 24-én, 19.30-kor.

Bartók, Schumann és Csajkovszkij emblematikus művei szerepelnek a műsorban, amelyeket Ligeti András vezényletével és Bogányi Gergely zongoraművész előadásában láthat-hallhat a közönség. 

Bartók Béla mindhárom színpadi műve a nő-férfi kapcsolatok „természetrajzát” vizsgálja. A mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára és a meseszerű Fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin beteljesült szerelmet mutat be, amelynek azonban a halál az ára. Bár a három mű keletkezése között nem túl hosszú idő telt el, Bartók zenei nyelve sokat változott, a Mandarin zenéje modernebb, egyénibb, hiszen a környezet, melyet ábrázol, a zeneszerző saját korának világa. Magyarországon először koncertváltozatban mutatták be 1927-ben.

Csajkovszkij utolsó műve a Patetikus jelzővel felruházott h-moll szimfónia, amelynek bemutatóját mindössze nyolc nappal élte túl.  Mondják, érezte közelgő halálát – a zenéből valóban erre lehet következtetni, a zeneszerző megnyilatkozásai azonban éppen ellenkezőleg, tettre kész életerőről tesznek tanúságot.

A két drámai mű között pihenésképpen hallgathatjuk Schumann gyönyörű zongoraversenyét.

A zongora mellett Bogányi Gergelyt üdvözölhetjük, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte, 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen, 2010-ben pedig, a zeneszerző születésének bicentenáriumán két nap alatt eljátszotta a Müpában Chopin összes zongoraművét. 

Ligeti András, az est karmestere elismert hegedűművész, sokat koncertezett, és az Állami Operaház zenekarának koncertmestere volt. Karmesteri pályafutása 1991-ben indult, Kurtág György egy új műve ősbemutatójának előkészítésével, mely után egy sor kortárs zenemű bemutatójának karmestere volt, majd nyolc éven keresztül a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának vezető karmestere, a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt. Közben szerződtette a Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar, és 2005-ben a Tajpeji Szimfonikus Zenekar is. Egyetemi docensként vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenekarát, és tanított is a karmesterképző tanszakon.

A rovat további cikkei