A MÁV Szimfonikus Zenekar november 23-i hangversenye átfogó képet ad a brazil és a latin zenék hangulatáról Marcelo Lehninger karmester vezényletével és a tehetséges fiatal hegedűs, Guido Sant’Anna vendégszereplésével.

A zeneakadémiai est karmestere, Marcelo Lehninger 1979-ben Rio de Janeiróban született, apja német hegedűművész, anyja brazil zongoraművész. Gyermekkorában hegedült és zongorázott, később a Brazil Zenei Konzervatóriumban vezénylést tanult. Karmesteri és zeneszerzői mesterdiplomáját a New Yorki Bard College-ban szerezte meg. 2011-ben a Los Angeles-i New West Symphony Orchestra, 2016 óta a Grand Rapids Symphony vezető karmestere.

A hangverseny szólistája, Guido Sant’Anna hegedűművész Sāo Paulóban született 2005-ben. Ötéves korában kezdett hegedülni, két évvel később már zenekari kísérettel szerepelt. 2018–19-ben ösztöndíjjal részt vett az Itzhak Perlman Music Programban, 2018-ban Genfben a Yehudi Menuhin Versenyen közönségdíjat és kamaraelőadói díjat nyert, 2021-ben első díjban részesült szülővárosában az Ifjú Szólisták Versenyén. 2022-ben első Dél-amerikai győztesként megnyerte Bécsben a Fritz Kreisler Versenyt, ugyanebben az évben Christian Tetzlaff helyett beugrással játszotta és vezényelte Brahms Hegedűversenyét a brémai Német Kamarafilharmónia koncertjén.

Fotó: Steirer Máté