fbpx

A MÁV Szimfonikusokkal ad koncertet Kirill Troussov

Két kiváló fiatal orosz muzsikus, Kirill Troussov és Valentin Uryupin vendégszereplése avatja különleges eseménnyé a MÁV Szimfonikusok december 17-i hangversenyét.

Kirill Troussov hegedűművész Szentpétervárott született, nyolcéves korában már zenekari hangverseny szólistája volt. Családjával 1990-ben Németországba költözött, ott fejezte be tanulmányait. A világ minden jelentős hangversenytermében játszott, sikert sikerre halmozó koncertező művész.

Valentin Uryupin Ukrajnában született 1985-ben. Muzsikus pályáját klarinétművészként kezdte, de korán kiütközött karmesteri tehetsége is. Nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, 2017-ben megnyerte Frankfurtban a Solti György Nemzetközi Karmesterversenyt. Több város operaházában vezényelt, Valerij Gergijev és Vlagyimir Jurovszkij asszisztenseként is dolgozott. Több mint 30 operát és nagyon sok zenekari művet vezényelt. Jelenleg a Moszkvai Új Opera vezető karmestere és művészeti vezetője. Vendégkarmesterként fellépett többek között az Új Japán Filharmóniánál, a SWR Stuttgarti Fiharmonikus Zenekaránál, a Szlovén Filharmonikusokkal, a Janáček Filharmónia Zenekaránál Ostravában, a Stuttgarti Operaházban, a Madridi Teatro Realban.

Valentin Uryupin

Sibelius híres Hegedűversenye a nagy finn zeneszerző jellegzetes nyelvén szólal meg: a zord északi táj, a természettel állandóan küzdelemre kényszerülő finn ember lelkivilága, az ősi legendák titokzatos hangulata hatja át.

Sosztakovics tizedik szimfóniáját 1953 decemberében, Sztálin halála után mutatták be. Ez volt a zeneszerző első szimfonikus műve öt év hallgatás után, tele a rá jellemző titkos utalásokkal, rejtjelekkel. A mű második, Scherzo tételéről ő maga írta, hogy Sztálin zenei arcképének szánja.

További információk itt.

A nyitóképen Kirill Troussov. Fotó: Marco Borggreve

A rovat további cikkei