Art deco, modern dizájnkerámiák – és a kettő között egy fájdalmas hiány, amit 1945-ben egy többnapos agyaggalamb-lövészet során a szovjet katonák okoztak.

A Gorka Géza munkásságát bemutató kiállítás Chovanecz Balázs műgyűjtő minden korábbinál teljesebb és nagyobb gyűjteményén alapul, és több mint ezer kerámián keresztül ezt mutatja be a Kieselbach Galéria gondozásában megjelent, páratlan gazdagságú, eddig megszületett legnagyobb magyar iparművészeti album.

Gorka Géza (1894–1971) a 20. századi hazai kerámiaművészet sokszínű virtuóza. A viharos magyar történelem sokszor megtörhette volna pályája ívét, de őt nem lehetett megállítani. Hosszú élete során készített art deco és népies kerámiákat, habánihletésű és modern darabokat, korongolt edényeket és plasztikákat, asztali dizájntárgyakat és nagy léptékű kültéri alkotásokat.

Karrierjét – a történelem sorscsapásai ellenére – rangos szakmai díjak és kereskedelmi sikerek kísérték itthon és a nagyvilágban; a „magyar Picasso”-nak is nevezték. Több keramikus manufaktúrát alapított, de saját nógrádverőcei műhelyében is örökké lobogott az égetőkemence lángja. Kezei közül sorra kerültek ki a különleges és egyedi mázú kerámiák. Verőcei háza ma emlékmúzeum, de örökségét egy teljes keramikus dinasztia vitte tovább. Ma a magyar art deco és a „retró” kerámiaművészet ikonjaként tiszteljük.       

„Mindenkinek van egy Gorkája” – mondták régen. De a törékeny kerámiák sorsa sokszor a pusztulás. Gorka életművének nagy szeletét szovjet katonák lőtték halomba 1945-ben, a megvásárolt alkotásai magánlakásokban estek áldozatul hétköznapi baleseteknek. Ha senki sem avatkozik közbe, Gorka sokszínű életműve úgy enyészett volna el idővel, mint a magyar művészet sok más., szerencsétlenül járt szegmense.

Chovanecz Balázs műgyűjtő szembeszállt a kerámiák végzetével, és elkezdte felkutatni a rejtőző műveket. Másfél évtized alatt hozta létre a minden korábbinál teljesebb, több mint ezer darabos Gorka Géza-gyűjteményét, amiből teljes pompájában bontakozik ki a „megtörhetetlen” keramikus zseniálisan sokszínű művészete.

Az augusztus 15-ig látható kiállítás kurátora Rieder Gábor.