fbpx

A Mester és Margarita és a Párizs lángjai a nagyközönség előtt

A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház elmúlt évadának két régen várt előadását. Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában 2021. október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható 6-6 alkalommal.

Csaknem 44 év után, látványos külsőségek között, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettje. A francia forradalom idején, 1792 nyarán játszódó történetben Jeanne, a parasztlány és Philippe, a forradalmár szerelmének és a köztársaság kikiáltásának története elevenedik meg. Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású neves szovjet koreográfus két évvel A diótörő nagy sikert kiváltó koreográfiájának megalkotása előtt, 1932-ben állította a színpadra a leningrádi Kirov Színházban (eredetileg: szentpétervári Mariinszkij Színház) a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét.A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a francia himnusz, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből.

Párizs lángjai
Fotó: Nagy Attila

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állította színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével.

A látványos kiállítású balettprodukcióhoz Vjacseszlav Okunev munkája nyomán Oleg Molcsanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterveket Rományi Nóra készítette. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Balaban Cristina és Tanikpajva Alija (Jeanne), Rónai András és Tyimofejev Dmitrij (Philippe), Papp Adrienn és Shapriva Elena (Mireille de Poitiers), Lagunov Ievgen és Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral), valamint Melnyik Vladiszlav és Radzius Mikalai (Costa de Beauregard márki) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Párizs lángjai
Fotó: Nagy Attila
2021. október 8-i 19:00 órás premiert követően a Párizs lángjai október 9-én 19:00 órakor, 10-én 11:00 és 19:00 órakor, 16-án 11:00 és 17-én 19:00 órakor látható az Erkel Színház Nagyszínpadán.
Október 9-én a Liszt-ünnep keretében, Szente Vajk rendezésében, Balczó Péter, Sáfár Orsolya és Kálmán Péter főszereplésével tartja meg a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét.
A Mester és Margarita
Fotó: Rákossy Péter

Gyöngyösi Levente zeneszerző Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regényéből Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohányi Zenekar zeneigazgatójának felkérésére látott a darab megírásához. A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését Gyöngyösi zenéjében is érzékelteti. Így jött létre az opera-musical műfaja, amiben a rock és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással.

A darab librettóját Várady Szabolcs szerezte, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben mutatták be a Miskolci Operafesztiválon.

A Mester és Margarita
Fotó: Rákossy Péter

Szente Vajk munkája nyomán a musicalek világát idéző, nagyszabású és mozgalmas színpadi produkció született. A jelmezek és a díszletek látványvilága Kentaur munkáját dicsérik. Az előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua), Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus) Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Ujvári Gergely (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják, vezényel Hollerung Gábor.

A 2021. október 9-i 19:00 órás premiert követően A Mester és Margarita október 13-án, 14-én, 15-én, 16-án és 17-én 19:00 órakor látható az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében.

Forrás és fotók: Magyar Állami Operaház

A rovat további cikkei