fbpx

A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte idén a legjobb film Gotham-díját

A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte meg hétfőn az alacsony költségvetésű filmeket jutalmazó Gotham Awards díjat. Sokan azt remélik, hogy a filmnek az Oscar-díjra is lehet esélye.

A legjobb mellékszereplő díját a szintén ebben a filmben játszó Ke Huy Quan kapta, aki korábban az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben is szerepelt. „Tavaly ilyenkor még csak azt reméltem, hogy munkát kapok” – idézte fel meghatottan köszönőbeszédében Quan, aki már csaknem feladta színészi álmait, mielőtt végül megkapta volna a szerepet.

A Daniel Kawn és Daniel Scheiner rendezte akció-kalandfilmet egyébként nem tartották a díj esélyesének. Az először márciusban bemutatott, 14 millió dolláros (5,4 milliárd forint) költségvetésű alkotás viszont azóta már több mint 100 millió dollár nyereséget hozott világszerte, nemrég pedig jelölték a kisebb költségvetésű, független produkciókat díjazó Independent Spirit díjra is.

A díj átvételekor Scheiner elmondta: a filmet kitörő örömmel fogadták az ázsiai-amerikai közösségben, a bevándorlók körében és „a különcök és a depressziósok soraiban”. „Ez a díj a tiétek, srácok! Fontosak a történeteitek. Fontosak vagytok” – fogalmazott.

A díjakat New Yorkban adták át egy élő show-műsor keretében. A független filmeket díjazó Gotham-gálát évente rendezik meg a Cipriani Wall Streeten.

A Gotham-díjakat 1991 óta adják át, a gála a díjszezon kezdetét jelzi, amelynek a fő záróeseménye a márciusi Oscar-gála.

A díjakról filmesek és kritikusok egy csoportja dönt. A korábbi díjazottak közül később több film is Oscar-díjat kapott, például a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és A nomádok földje.

A díjátadót a koronavírus-járvány idején nagyrészt virtuálisan rendezték meg.

A gála legmeglepőbb beszédét az 56 éves Adam Sandler mondta el, aki idén a Mindent egy lapra (Hustle) című filmben játszott. A színész azt mondta, nem volt ideje megírni a beszédét, amelyet ezért a két lánya fogalmazott meg helyette. Mint felolvasta: pályáját az a két elv vezérelte, hogy „a börtönben lévő embereknek is szükségük van filmekre„ és „a TBS tévécsatornának tartalom kell”.

Az összevont színészi díjat, amelyben egy mezőnyben szerepeltek a színésznők és a színészek, Danielle Deadwyler kapta a Till című drámában nyújtott alakításáért. Mivel a színésznő nem tudott részt venni a díjátadón, a díjat a film rendezője, Chinonye Chukwu vette át a nevében. Sokan úgy vélik, az elismerés növeli Deadwyler esélyeit az Oscar-díjra is.

Todd Fields Tar című filmje, amelyben Cate Blanchett alakította a híres karmestert, öt jelölést kapott, és végül a forgatókönyvéért díjazták. Az elsőfilmes rendezői díjat Charlotte Wells nyerte a Volt egyszer egy nyár című filmjével.

A gálán Michelle Williams a pályája előtt tisztelgő díjat kapott. Kollégája, Paul Dano méltatta a színésznőt. Eredetileg Steven Spielberg köszöntötte volna, akinek A Fabelman család című legutóbbi filmjében mindketten szerepelnek, de a rendező az utolsó pillanatban lemondta a fellépést. Williams díját nagy ovációval fogadta a közönség, ami szemmel láthatóan mélyen meghatotta.

A legjobb nemzetközi film díját a francia Audrey Diwan Esemény című alkotása kapta. A legjobb dokumentumfilm elismerését az All That Breathes, Shaunak Sen filmje kapta, amely egy Új-Delhiben működő madárkórházat mutat be.

A gálán mások mellett a januárban elhunyt Sidney Poitiers pályafutása előtt is tisztelegtek. A színészt köszöntő Jonathan Majors egyúttal bejelentette, hogy Poitiers nevében egy új kezdeményezést indítanak el, amely a fiatal filmkészítőket támogatja.

Nyitókép: részlet a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből. Fotó: Prorom Entertainment

A rovat további cikkei