Hiteles variációk címmel Debrecenben, a Déri Múzeumban zajlik a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia.

A több mint száz múzeumi szakember részvételével zajló kétnapos szakmai esemény a jelenkorunkat uraló információáradatban a múzeumok hiteles információforrás szerepének és ehhez kapcsolódó felelősségének tudatosítását tűzte ki célul. Arra a kérdésre is keresi a választ, hogy hol húzódnak a múzeumi hitelesség határai. A konferencia témaválasztásával reflektál a 2023-ban Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal zajló országos programsorozat központi üzenetére is. A tudománykommunikáció fontosságát előtérbe állítva a jelenkor kihívásaira is reagáló tudományos kutatások és eredmények élményszerű múzeumi bemutatására, a hitelességre törekvő tartalmakra és korszerű módszerekre hívja fel a figyelmet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Déri Múzeum együttműködésében megvalósuló konferenciát felvezető sajtóreggelin beszédet mondott dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztály vezetője, dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Idén első alkalommal adták át a konferencián az Arany Süni vándordíjat. Az elismerést annak apropóján alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), hogy 10. évébe lépett a Múzeumok Őszi Fesztiválját 2013 óta fémjelző kedves süni kabala. Az Arany Süni vándordíj odaítélésével a MOKK hagyományt kíván teremteni, és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programokat bemutató videók készítésére és posztolására buzdítja a hazai múzeumokat. Az ünnepélyes díjátadón az elismerést – Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs képzőművészek közös alkotását, egy sünit ábrázoló kisplasztikát – a miskolci Herman Ottó Múzeum vehette át, ugyanis az ő videójuk érte el 48 óra alatt a legmagasabb reakciószámot a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldalán.

A kétnapos konferenciát dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztálya vezetőjének előadása nyitotta meg Nincs múzeum hitelesség nélkül címmel, majd a házigazda Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, dr. Lakner Lajos tartotta meg A Déri Múzeum és a múzeumi hitelesség című átfogó előadását.

A résztvevők a plenáris előadások mellett helyszínspecifikus szakmai programat is látogathatnak, a Déri Múzeum mellett a Debreceni Református Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház és a MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ is várja az érdeklődőket.

A nyitóképen a 2023-as Arany Süni vándordíjasok.