fbpx

A Modem közreműködésével folytatódik a szegedi design- és művészeti menedzsment képzés

A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) közreműködésével folytatódik a szegedi design- és művészeti menedzsment képzés, az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja kifejtette, a művészeti ipar egyre erőteljesebben jelen van a szolgáltatások körében. Az emberek nemcsak azért utaznak, hogy szép tájakat lássanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, az úti célok kiválasztásánál egyre fontosabbá válik a kulturális igény, amelynek komoly gazdasági vonzata van, ezeket pedig szakembereknek kell kiszolgálniuk – tette hozzá a professzor.

A kar filozófia tanszéke két éve indította el a duális jellegű design- és művészeti menedzsment képzését, amely a regionális intézmények mellett szorosan együttműködik a fővárosi múzeumokkal, művészeti galériákkal.

A hallgatók így első kézből ismerhetik meg a kurátorok, gyakorló művészettörténészek tevékenységét. A Modemmel létrejött megállapodásnak köszönhetően a hallgatók szakmai gyakorlat keretében aktív szerepet vállalnak majd az intézmény projektjeiben, illetve megismerhetik a Modem által szervezett kurzusokat is – tudatta Gyenge Zoltán.

Pavlovits Tamás, az SZTE BTK filozófia tanszékének vezetője elmondta, hamar népszerűvé vált a design- és művészeti menedzsment képzés, a régióban komoly igény van az ilyen szakemberekre. A siker a szak gyakorlatorientáltsága mellett annak is köszönhető, hogy a hallgatók erős művészetelméleti, művészetfilozófiai hátteret kapnak, a közgazdasági tárgyakat pedig az SZTE Gazdaságtudományi Karának munkatársai nagyon magas szinten oktatják.

Süli-Zakar Szabolcs, a Modem művészeti vezetője hangsúlyozta: az intézmény célja, hogy a hagyományos közgyűjteményi programok mellett a múzeum falai közül kilépve

minél szélesebb körben bemutassa, milyen izgalmas és mennyire aktuális kérdésekkel foglalkozik a kortárs művészet.

A szakember a Modem a Debreceni Egyetemen tavaly indított képzése mellett a Don Tamás kurátor irányításával létrehozott, jelenleg is látható 30+ kiállítást említette. A tárlat a rendszerváltás óta minden évből egy-egy kiválasztott műtárgyat mutat be. A kiállításhoz kapcsolódva több száz foglalkozást tartottak, amelyeken személyesen és online is részt vehettek az érdeklődők az általános iskolástól a felnőttkorig. Hamarosan megjelenik a tárlat múzeumpedagógiai anyagokkal bővített katalógusa is, amelyet oktatási intézmények számára készítenek.

A hallgatók a Modem munkatársai által tartott szemináriumok mellett a többi közt ezzel a programmal is megismerkedhetnek, bekapcsolódhatnak a múzeum debreceniek jóllétét vizsgáló szociális akupunktúra projektjébe is – tudatta a szakember.

Fotó: Vigh Levente

A rovat további cikkei