Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok a malmok és a molnárok köré szerveződnek a szentendrei Skanzenben. Működés közben láthatják a vendégek a Skanzen Malom éve programjában megújult malmait, és betekintést nyerhetnek a molnárság titkaiba is.

Bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat. Mindkét napon koncertet ad a Kaláka Együttes, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.

A Skanzenben az ünnepi hétvégén működésbe hozzák a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – szélmalomtól vízimalmon át a száraz- és tiprómalomig. Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malomlabirintus, molnárlegény-próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra.

A Skanzenben megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, de molnárkalácsot és más, hagyományos őrleményből készült ételt is felszolgálnak majd. A Skanzen Étterem kínálatában túrós zsámiska és vaníliaszószos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetik el a résztvevők. A Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban molnársággal kapcsolatos mesék lesznek porondon.

A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. 15 órakor koncertet ad a Kaláka Együttes, és lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal. A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmából lovat és kenyérzsákot is a Molnárok és malmok hétvégéjén.

Nyitóképen a szentendrei Skanzen egyik felújított malma. Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum