Az egyetem névadójának szellemében a mai hallgatók is azt vallják és bizonyítják, hogy a designnak a találékony és újszerű hozzáállást kell jelölnie, amely lehetővé teszi, hogy a projekteket ne elszigetelten nézzük, hanem az egyén és a közösség szükségleteivel való összefüggésben.

Fiatal tervezők ötleteivel helyezhetjük friss perspektívába közös jövőnk kihívásait a Design Curves: Vectors for the Future című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes hallgatóinak munkáiból nyílt kiállításon. Az ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú szakmai támogatásban részesítse a kiemelkedő ötleteket felmutató hallgatókat.

Viski Noémi, a kiállítás kurátora a projektek közötti tartalmi kapcsolódást néhol egymást erősítő projektek párosításával, máskor az adott témakör pro és kontra oldalait kiemelve mutatja be. Rendezőelve szerint az egymást követő projekteket egy-egy kifejezés köti össze, a vonulat pedig együttesen a fiatal tervezőket foglalkoztató, legfontosabbaknak ítélt aktuális társadalmi, ökológiai és kulturális témákat rajzolja ki. A bemutatott ösztöndíjas projektek olyan kísérleti koncepciók, kutatások és prototípusok, amelyek még különböző utakon fejlődhetnek tovább. A 32 díjazott hallgatóban közös, hogy maguk sem egy szerepben dolgoznak: munkáikban hol kutatóként, hol aktivistaként vagy menedzserként vannak jelen, hogy a lehető legjobban tudjanak reagálni a jelen kihívásaira – ezekből pedig akad bőven. A projektek olyan kérdésekre válaszolnak, mint hogy milyen egy igazán biztonságos város, vagy hogyan valósulhat meg az inkluzív tervezés, hogyan közelítsünk a tabutémákhoz, vagy hogy mi vár még ránk az ember-gép interakciót illetően, és mindeközben hogyan őrizzük meg kulturális örökségünket?

A biztonságos városok alapvető eleme a biztonságos közlekedés. Illés Eszter, Interaction Design mesterszakos hallgató például gesztuskontrollal és hangvezérléssel rendelkező autókban látja ennek egyik lehetséges megoldását. A várostervezés a mikromobilitás és a jóllét határán helyezkedik el Sárközi Tamás Colligo nevű elektromos, háromkerekű városkarbantartó járműve, amely az utca teljes körű tisztán tartásáért felel.

Pallós Anna Lídia design- és művészetmenedzsment MA hallgató NONA Projekt / Ways of Patterns című kutatásalapú projektje a textilen keresztül vizsgálja a női sorsokat, ezen belül az age-izmus és feminizmus közös, mindennapi problémájának reprezentációját, keresve a nőiség megőrzésének tárgyi lehetőségeit. Kortárs tabutémának tekinthető a halál és az elmúlás kérdése, mellyel Nagy Dorottya tervezőgrafika szakos hallgató Az idő minden, minden idő című munkája és Nagy Fanni ékszer- és fémművestervező hallgató Egyszer majd.... című kollekciója foglalkozott. Míg az előbbi azt vizsgálta, hogyan lehet a halált övező tabut a vizuális kultúra segítségével, irányítottan, a szavak által feloldani, utóbbi egy száraz növények kristályosításával létrehozott brosskollekció, mely az élet törékenységét és az elmúlás természetességét szimbolizálja.

A kiállítás november 24-ig látható a MOME GROUND terében.

Fotó: MOME / Lakos Máté