fbpx

A múlt irodalmát vizsgálják mesterséges intelligenciával a Miskolci Egyetemen

Az ELTE, a Nemzeti Levéltár és a Miskolci Egyetem együttműködésében fejlesztik a magyar irodalmi alkotások mesterségesintelligencia-alapú kutatásának és rendszerezésének módszertanát, többek között kézírást felismerő szoftverek megalkotásával.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Levéltár összefogásával működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium konzorciumi partnereként a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének, valamint az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának munkatársai felelnek a 2022 és 2026 között futó projektben. Egyebek mellett azért, hogy a mestereséges intelligencia elegendő tanítóanyaggal rendelkezzen egy adott korszak kézírásának felismeréséhez.

Így például Arany János akadémiai titoknoki, majd főtitkári működésének időszakából is táplálnak be szövegeket, de részt vesznek különböző szemantikus adatbázisok építésében is, mint amilyen a Barokk lelkiség elnevezésű projekt, melynek keretében 17-18. századi imádságos és más szakrális könyvek feldolgozása zajlik. A Miskolci Egyetem munkatársai foglalkoznak továbbá Kölcsey Ferenc esztétikai tárgyú írásainak digitális térbe emelésével és Hajnóczy Péter fennmaradt hagyatékának digitális feldolgozásával is.

A program jelenlegi ütemében az ME felel a Born digital című részprojektért is, melynek egyik fő célja a Magyarországon nyomtatásban megjelent kritikai kiadások digitalizációja. Így a már említett nevek mellett olyan szerzők életműveinek digitális hozzáférhetőségén dolgoznak, mint Petőfi Sándor vagy Babits Mihályné. Az egyetem közreműködésével induló projekt legfontosabb célja, hogy a digitális örökség kutathatóvá tételével szélesebb felhasználói kör számára nyújtson célzottabb, intelligens hozzáférést a nemzeti kulturális örökséghez.

A 2026-ig tartó projekt indulásához kapcsolódóan könyvbemutatót tart a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolája Budapesten, a Kelet Kávézóban június 12-én. A rejtelem volt az írósága – A ködlovag-jelenség történeti, poétikai és biografikus vetületei a századfordulótól napjainkig című kiadvány a 2022-ben tartott országos irodalomtudományi konferencia előadásainak szerkesztett, lektorált változatait tartalmazza.

Nyitókép forrása: Shutterstock

A rovat további cikkei