Szakmai kerekasztal-beszélgetést tartottak a műemlékvédelemről a Gombaszögi Nyári Táborban. Az eseményen részt vett Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki beszámolt Magyarország e téren elért eredményeiről.

A múltat végleg megőrizni című fórumon műemléképületek, az épített örökség megőrzése, a történelmi értékmentés, illetve mindezek miértjei és hogyanjai voltak a központi témák. A beszélgetésen a történelmi értékmentés fontosságáról szót ejtve elhangzott, hogy Magyarország területén a múlt évszázad elején mintegy 1500 kastélyépület volt, jelenleg viszont ennek már csak a fele van meg. Ez a résztvevők szerint azt mutatja, hogy a 20. század folyamán a műemlékek jelentős veszteségeket szenvedtek.

Szlovákia esetében még ennél is riasztóbb a helyzet, amit az is mutat, hogy elsősorban a „gazdátlanság” hatására az elmúlt negyed évszázadban mintegy kétezer műemlék vált az enyészet martalékává. A rossz állapotban lévő, de értékkel bíró műemléképületek megőrzése kapcsán felvetődött, hogy azok megvásárlóinak kedvezményekben kellene részesülniük az állam terhére.

Szilágyi Péter a témával összefüggésben azokról az eredményekről számolt be, amelyeket a magyar kormánynak az egész Kárpát-medencére kiterjedő értékmentése keretében sikerült elérnie. Elmondása szerint 2010 óta mintegy 5400 beruházás valósult meg a térségben, ezek közül 180 beruházás értéke meghaladta a 100 millió forintot. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően nagyon sok műemlék vagy műemlék jellegű épület is megújulhatott.

1600 templom, plébánia, parókia újult meg, köztük olyan jelentőségű épületek, mint a nagyváradi püspöki palota, a kolozsvári református kollégium vagy a borsi Rákóczi-kastély.

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye, idei évada a keddi nulladik naptól vasárnapig tart, a tábor helyszínéül a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgy szolgál, ahová a rendezvény 2016-ban költözött át Krasznahorkaváraljáról.

Nyitókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (jobbra), mellette Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke a Gombaszögi Nyári Táborban 2023. július 14-én. Fotó: Komka Péter / MTI