Hogy nézne ki a munkánk automatizálása? És mihez kezdenénk, ha többé nem kéne dolgoznunk? Ezek a kérdések vezettek el Ottonie von Roeder Post-Labouratory című, háromrészes projektjéhez: három szakember bevonásával három robotot épített, amik egy olyan képzeletbeli világba repítették a résztvevőket, ahol a fizikai munka fáradalmai nem léteznek többé.

Ottonie szeptemberben érkezett Magyarországra, és a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának mérnökeivel együttműködve olyan alkotást készített, amit a címe azonnal megmagyaráz: a Robotiskola művészi koncepciója arról szól, hogy egy robot új robotokat építeni képes robotokat épít és tanít be; úgy, ahogy mi, emberek fejlődünk és tanulunk az életünk során. A tanulás az élet fontos módszere, amit egy ideje a technológia is átvett.

A Robotiskolát a Post-Labouratory két robotja is kíséri a kiállításon, illetve kipróbálható egy chatbot is, ami befektetési tanácsokat ad a munka utáni világ idejére. Látható még továbbá több videós munka is, a látogatók pedig a saját munkájuk automatizálásán is elmélkedhetnek.

A kiállítás előre egyeztetett időpontokban, ingyenesen látogatható 2021. szeptember 30. és október 29. között a SZTAKI-ban (1111 Budapest, Kende u. 13–17.). A megnyitón beszédet mond dr. Evelin Hust, a magyarországi Goethe Intézet igazgatója és dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője.

Időpontegyeztetés: contact@sztaki.hu

Kiemelt kép: Ottonie von Roeder