Több száz kortárs zenei, színházi, könnyű- és világzenei, képzőművészeti és dzsesszprogram, opera- és táncelőadás, premierek és magyarországi bemutatók valósultak meg több mint 52 budapesti helyszínen október 9. és 25. között a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A fesztivál idején fényfestés borította Budapest emblematikus pontjait, a kávézókban, utcákon, tereken pop-up koncertek, köztéri produkciók lepték meg a lakókat.

„Sok szempontból rendhagyó fesztivált zárunk és büszkén kijelenthetjük, hogy a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sikere túlmutat önmagán ebben a rendkívüli évben. Felemelő és megható volt látni nézőink, művészeink és a programsorozat megvalósításában közreműködő munkatársak odaadását, kreativitását, alkalmazkodókészségét, profizmusát és elhivatottságát” – mondta Káel Csaba, a fesztivál főszervezője, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál Operatív Testületének elnöke.

A fesztivál szervezői kiemelik, hogy a rendezvény jóformán minden este lehetőséget biztosított a programok online követésére, a közvetítéseket több mint 17 ezren látták a 17 nap alatt. Több programot is nagy nemzetközi érdeklődés övezett idén, köztük a Recirquel világpremierjét, a tánc és újcirkusz műfaját egyesítő Solus Amor című produkciót.

A CAFe Budapest évről évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy elismerje egy-egy műfaj legígéretesebb fiataljait és egy-egy terület kiemelkedő szakembereit, alkotóit. Lakatos Mónika a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, gálakoncertjének részeként vette át a Womex világzenei expó életműdíját, a Womex Artist Awardot.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 15-én hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat: a legjobb első prózakötetért járó elismerést idén a Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével Harag Anita érdemelte ki.

Idén a fesztivál egyes bemutatóit az ősz további részében tartják. Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című táncoperájának premierje új időpontban, november 21-én, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című ősbemutatója pedig október 30-án lesz az Eiffel Műhelyházban. Julian Philips The Yellow Sofa című művének magyarországi bemutatóját november 5-én tartják a Zeneakadémián.

A tárlatok közül több a következő hetekben, hónapokban is látogatható. A Magyar Nemzeti Galériában Sean Scully életműve 2021 januárjáig látható. A Kiscelli Múzeumban a Határtalan design 14 ország több mint 100 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be november 15-ig.

Barabási Albert-László és csapata kutatásainak köszönhetően a tudomány és a művészet láthatatlan összefüggései elevenednek meg a Ludwig Múzeumban 2021. január 17-ig.

A nyitókép a Margó Irodalmi Fesztiválon készült, fotó: Posztós János / Müpa