fbpx

A múzeumi harmónia lesz a mottója a 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljának

Országszerte csaknem 130 múzeum várja színes programokkal az érdeklődőket szeptember 27. és november 11. között a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján, amelynek kiemelt témája a múzeumok szerepe a testi-lelki jóllét, a harmónia megteremtésében.

Országszerte több mint hatszázféle programmal, csaknem 1200 eseménnyel várják az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján – mondta el Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese szerdán Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az idei fesztivál arra kíván rávilágítani, hogy a kulturális intézmények, ezen belül a múzeumok miként tudnak az egészség, a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni – idézte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár üzenetét Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője. Erre az összhangra alkották meg a múzeumi harmónia kifejezést, amelyet a rendezvénysorozat jelmondatának választottak – fogalmazott Fekete Péter.

Kassai Hajnal hozzátette: számos családi programmal készülnek az intézmények a fesztiválra, emellett több összművészeti programra is sor kerül. Az iskolai őszi szünet ideje alatt pedig különféle táborokat szerveznek több múzeumban.

Elmondta azt is, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények idén is adott tematikákhoz kapcsolják majd a programjaikat.

Az egyik újdonság a Többszólamú múzeum témája, amely egyrészt utal a zenére, másrészt a múzeumok sokoldalúságának bemutatására is lehetőséget ad. A másik új témakör a Múzeumi kulisszatitkok, amely bepillantást enged a múzeumok életébe.

Kiemelte: a Tiétek is a múzeum! című tematikához tartozó programokkal köszönetet szeretnének nyilvánítani a pandémia alatt a frontvonalban dolgozóknak.   

A fiatalabb generációt megcélzó, megújított tematika ebben az évben a 16+ A zene szárnyán elnevezést kapta. Ebben a témában a múzeumok olyan programokat kínálnak, amelyekhez valamilyen módon kapcsolódik a muzsika, zenés tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, csapatépítő programok, szabaduló szobák és a „túlélő” játékok keretében.

A sajtótájékoztató résztvevői: Kassai Hajnal, dr. Cseri Miklós, Nagy Magdolna, dr. Török Róbert és dr. Bereczki Ibolya

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a pandémia előtti évben több mint 10 millió látogatót fogadtak a múzeumok, ami azt mutatja, hogy óriási szükség van ezekre az intézményekre.

Emlékeztett rá, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője évről évre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén 15 éves igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Hozzátette: a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében két országos szakmai konferenciát is megrendeznek: az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, amelyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tartanak és az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia.

A teljes programkínálat az oszifesztival.hu internetes oldalon érhető el.

Nyitókép: Múzeumok Őszi Fesztiválja Baján.

A rovat további cikkei