A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943–2023 címmel jelent meg könyv a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara alapításának 80. évfordulójára. A gazdagon illusztrált kötetet László Ferenc és Devich Márton jegyzik.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első tagjaként 1943-ban alapították a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, amely számos hazai és nemzetközi hangversennyel, szimfonikus és oratorikus repertoárral vívta ki helyét a nagyzenekarok élmezőnyében.

Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója a Budapest Music Centerben tartott könyvbemutatón úgy fogalmazott: a kötet ajándék a zenekarnak és ajándék a magyar zenei életnek. Egy olyan munka született, amely nemcsak a szépre emlékezik, hanem hitelesen adja vissza a Rádiózenekar 80 éves történetét. Kiemelte: elképesztő az a művészi teljesítmény és az a mennyiségű hangverseny, felvétel, turné, amelyet a Rádiózenekar megvalósított ebben a 80 évben. Az ember elképed, hogy mennyi érdekes történet, fantasztikus fellépés, micsoda karmesterek, muzsikusok jellemzik a zenekar életét.

A könyvben történeti dokumentumok, a zenekari napló, egykori zenekari muzsikusok visszaemlékezései, élménybeszámolók, interjúk, fényképek, dokumentumok, illetve kritikák kaptak helyet. A képek, amelyeket Devich a rádióarchívum mellett több helyről, köztük Geiger György és Fodor Artur fotógyűjteményéből válogatott, rengeteget hozzátesznek a történethez és az élményhez.

László Ferenc zenetörténész elmondta, hogy egy zenekar történetét a hangzó emlékek őrzik, szövegszerűen az intézménytörténet ragadható meg. A források közül kiemelte az évtizedeken át gyűlő zenekari naplót, amelybe az adatok mellett olyan élmények is bekerülnek, amelyek megragadhatóvá teszik, hogy milyen volt a Rádiózenekar mint közösség. Megjegyezte: számos egykori rádiózenekari taggal is beszélgethetett, hogy megtudja, milyen volt a zenekar belső élete, a tagok saját értékítélete – karmesterekről, vendégművészekről, kritikusokról  Utoljára 1985-ben jelent meg évfordulós kötet a zenekar életéről, mivel alapításának sokáig 1945-öt tekintették, az 1943–44-es működést előtörténetként kezelték. A zenetörténész a zenekar vezetői közül Somogyi László és Lehel György karmestereket emelte ki – utóbbi 40 éven át dolgozott az együttessel. A vezetésével fémjelzett, 1964-ben kezdődő negyedszázados korszakot aranykorként emlegetik a muzsikusok.


65732c7f0dc527a47fc2e222.jpg
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A bemutatón elhangzott: az 1960-as évek második felétől számos vendégkarmester, nagy művész érkezett a zenekarhoz, köztük Claudio Abbado, Charles Münch, Lovro von Matacic. Ez a korszak a legjobb muzsikusokat is odavonzotta, köztük – csak néhány fúvóst megemlítve – Geiger Györgyöt, Vajda Józsefet, Veér Istvánt, Drahos Bélát, Tarjáni Ferencet és Hőna Gusztávot. László Ferenc szerint Lehel György kinyitotta a világot a zenekar előtt, olyan turnék indultak meg, amelyekre korábban nem volt lehetőség.

A Rádiózenekar „karmesternevelő” együttes: jelentős karmesterek a zenekarnak köszönhették első, megalapozó időszakukat. Példa errre Kertész István, illetve Vásáry Tamás, aki a Rádiózenekarral tanulta be karmesteri repertoárja döntő többségét, miközben már világhírű művészként érkezett.

László Ferenc arról is beszélt, hogy a Rádiózenekart a gyors reakciókészség, az adaptálódás képessége emeli ki a mezőnyből, hiszen napról napra új művészekkel kellett együttműködni, új műveket begyakorolni, felvételkészítési rutint szerezni. Devich Márton elmondta: már zajlik a 80. évforduló ünnepe, december 11-től tematikus hetet rendeznek a Bartók Rádióban, számos műsor foglalkozik a zenekarral. December 19-én az együttes jubileumi koncertet ad a Müpában, amely élőben hallható a Bartók Rádión, valamint látható lesz az M5 kulturális csatornán.

Nyitóképen A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943–2023 című könyv a bemutatóján a Budapest Music Center (BMC) könyvtártermében 2023. december 6-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán