fbpx

A Nayola című portugál animáció nyerte a 20. Anilogue fődíját

A Nayola című portugál, egész estés animációs film nyerte a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A díjátadót szombaton este tartották a Toldi moziban.

Az ötnapos fesztiválon 13 egész estés alkotást mutattak be, ebből négy film versenyzett a díjért. Az Angolában játszódó Nayola nők három generációjának története a 25 évig tartó polgárháborúban. „A film rendezője, José Miguel Ribeiro nagyon szépen formája át a mágikus, szimbolikus törzsi képeket, legendákat a napi politikai valóságba, a háború képeibe” – mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató az MTI-nek.

A szombat esti gálán több mint tíz díjat adtak át az animációs alkotóknak. A közönségdíjat a gyermekeknek szóló rövidfilmes kategóriából Palotás Adél kapta a Lámpák című alkotásáért. A rövidfilmes versenymezőnyben pedig, amelyben 24 film szerepelt, a szlovén Spela Cadez Steakhouse című produkciója győzött.

A díjátadót a Vak fűzfa, alvó nő című egész estés francia animáció premierje követte. Ennek alkotója a magyar származású Pierre Földes, aki elkísérte alkotását a fesztiválra. A produkció Murakami Haruki írásai nyomán készült. A filmben egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő próbálja megmenteni Tokiót a földrengéstől, közben rátalálnak életük értelmére.

Pierre Földes hat éve éppen Budapesten gondolkodott azon, hogy elkészítse-e ezt az animációs filmet – mesélte a fesztiváligazgató. „Egy kávézóban kérdezte tőlem, hogy szerintem jó ötlet-e, mivel megkapta Murakami Harukitól a megfilmesítési jogokat. Azóta film lett belőle, és óriási siker” – fűzte hozzá. A százperces alkotást az Anilogue utolsó napján, vasárnap délután még egyszer vetítik a Toldiban, az idei fesztivál fő helyszínén.

„Különleges élmény, hogy a pandémia után megint sikerült igazi fesztivált csinálni. Hihetetlenül színes termés gyűlt össze a világból az elmúlt időszakban, és jó ezt így seregszemle formájában végignézni” – mondta a fesztiváligazgató. Mint hozzátette, ez a műfaj nem tud megöregedni, mindig van, amit a világból képekben, animációkban tudunk megmutatni egymásnak.

A rovat további cikkei