Igazi művészettörténeti kuriózummal ünnepli Reigl Judit 100. születésnapját a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria május 1-től.

A Négy Apostol Rómában 1947–48, Reigl és barátai című kiállításon több mint 70 éve lappangó, eddig a hazai közönség előtt ismeretlen alkotások szerepelnek. A tárlat Reigl Judit, Bíró Antal, Böhm Lipót Poldi és Zugor Sándor, vagyis a „négy apostol“ korai műveit mutatja be, melyek 1947–48-ban készültek, amikor a művészek ösztöndíjasként éltek Olaszországban. Mindannyian Szőnyi István tanítványai voltak.

A rövid ideig tartó időszak először adott alkalmat a fiatal művészek számára a nyugat-európai mellett a reneszánsz és a bizánci művészet tanulmányozására, amely mélyen megérintette őket. A több mint 40 bemutatott alkotáson keresztül érezhető szoros barátságuk és hatásuk egymásra, ahogy fiatalon a saját festői nyelvezetüket és útjaikat keresték pályájuk legelején. 

Mára Reigl Judit a világon a legjobban prezentált magyar származású absztrakt női alkotó, életműve a háború utáni absztrakt festészet mainstreamjének része. Alkotásai több mint 30 múzeum gyűjteményeit gazdagítják világszerte.

A hiánypótló kiállítás május 1. és 26. között látogatható.

A nyitóképen Reigl Judit, Böhm Lipót, Bíró Antal és Zugor Sándor önarcképe. Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts