Somos Csaba vezényletével elhangzik Josef Rheinberger talán legszebb kétkórusos a cappella (Esz-dúr) miséje, Gyöngyösi Levente csodálatos Gloriája, amely mű a Missa Quinque Auctorum egyik tétele. A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő.

Josef Rheinberger 1878-ban komponálta harmadik, Esz-dúr miséjét kíséret nélküli kettős énekkarra, amely talán a legszebb kétkórusos a cappella-mű.

Hamvasi Szilvia

Közel másfél évtizede határozta el öt magyar komponista – Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Selmeczi György, Orbán György és Vajda János –, hogy a római katolikus mise állandó tételeiből mindegyikük egyet komponál meg egy közös műhöz a Missa Quinque Auctorumhoz. Ezen az estén Gyöngyösi Levente Gloria-tétele csendül fel.

A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő. A darab a szerző utolsó misekompozíciója; a mindössze harmincegy évet élt zeneszerző halála évében, 1828-ban vetette papírra. Az egyik korabeli kritikus szerint a mű szinte rekviemhez illően komor hangulatú. Valóban: mintha különös hangsúlyt kapna benne a bűnös ember félelme az ítélettől, Jézus Krisztus megváltó kereszthalála es a könyörgés Isten irgalmáért.

A koncerten közreműködik: Hamvasi Szilvia szoprán, Schöck Atala alt, Szappanos Tibor tenor, Brickner Szabolcs tenor, Pataki Bence basszus.

Nyitókép: Nemzeti Énekkar, fotó: Csatlós Norbert