fbpx

A nemzeti összetartozás lesz a Versünnep fő témája

A 2020-as Versünnep Fesztivált a nemzeti összetartozás évének jegyében hirdetik meg.

A Versünnep nemcsak a professzionális művészeknek ad lehetőséget a találkozásra, hanem a civilek számára is. Kezdetekben csupán vers- és prózamondás kategóriában lehetett jelentkezni a versenyekre, de hét éve a társművészetek előtt is megnyitották az utat.

A nemzeti összetartozás évének jegyében meghirdetett 2020-as Versünnepen kiemelt figyelemmel fordulnak a jövőre 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottó és Domonkos István alkotásai felé. Emlékeznek Dobos László felvidéki íróra, Reményik Sándor erdélyi költőre és Sáfáry László kárpátaljai költőre. Mellettük Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulójára, Faludy György születésének 110. évfordulójára, Csoóri Sándor születésének 90. évfordulójára, valamint Bella István születésének 80. évfordulójára is visszatekintenek.

A professzionális művészek számára a jelentkezés határideje 2020. január 20. Az elődöntőket februárban és márciusban tartják. A döntőt 2020. április 5-én, a Nemzeti Színházban rendezik meg.

A hivatásos előadók és művészeti egyetemek, szakirányú oktatási intézmények 19. életévüket betöltött hallgatói vers- és prózamondás, énekelt és megzenésített vers, film- vagy képzőművészeti alkotás és slam poetry kategóriában indulhatnak. Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet. A jövő évi Versünnep zsűrijének elnöke Eperjes Károly színművész lesz.

A fesztivál programjához bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túli iskola vagy civil szervezet.

A részletes versenykiírás az alábbi oldalon található meg.

A fotók a 2019-es Versünnepen készültek, forrásuk a Facebook.

A rovat további cikkei