Szorosabb, hármas együttműködést alakít ki az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága, a Nemzeti Színház és a Rákóczi Szövetség – közölte a bizottság elnöke a testület kihelyezett ülése után tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Pánczél Károly elmondta, hogy a bizottság a Nemzeti Színház nemzetpolitikában játszott szerepéről, nemzetmentő és -megtartó munkájáról, határon túli tevékenységéről, illetve a határon túli magyar színházak produkcióinak befogadásáról kaptak tájékoztatást Vidnyánszky Attila vezérigazgatótól. A háború sújtotta Ukrajnáról is helyzetjelentést kaptak – folytatta a bizottság elnöke. Kiemelte, hogy a Nemzeti Színház befogadta a beregszászi társulatot, ugyanakkor Kárpátalján továbbra is van magyar színházi jelenlét, mivel a színészek visszajárnak, elsősorban a nők, hiszen a férfiakat fenyegeti a sorozás.

Pánczél Károly hozzátette, az együttműködés része az is, hogy amikor a bizottságon keresztül érkeznek látogatók a Parlamentbe a határon túlról, felkínálják nekik a Nemzeti Színház meglátogatását, akár egy előadás megtekintését is. A határon túlról a Rákóczi Szövetség szervezésében érkező diákok is élhetnek a lehetőséggel, amelyet a színház biztosít – jelezte a bizottság elnöke.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy még szorosabb kapcsolatokra törekszenek a színházzal is.