A magyar nyelv hete alkalmából Anyanyelvi Pikniket szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda közreműködésével. A program beharangozójára szerdán este került sor a Nemzeti Színházban.

Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulóját országos programsorozattal ünnepli a magyar kulturális szféra. Ennek részeként, a magyar nyelv hete keretében a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves zenész színművész osztálya Petőfi 200 című vizsgaelőadással lépett színpadra szerdán, a Nemzeti Színházban. Kiss-B. Atilla és Homonnay Zsolt osztályának előadását Vidnyánszky Attila rendezte, művészibeszéd-tanárként a felkészítésben Szilágyi Enikő színművésznő vett részt. Az előadást dr. Balázs Géza nyelvész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára konferálta fel.

Az anyanyelv hete alkalmából bemutatott összeállítás előtt Terdikné dr. Takács Szilvia magyartanár, a Petőfi Kulturális Ügynökség szakértője ismertette az országjáró körútjára induló Anyanyelvi Piknik rendezvénysorozatot, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda közreműködésével valósul meg. „Az Anyanyelvi Piknik célja, hogy főként a fiatalok – általános iskolások, középiskolások –, de bárki, akit érdekel, a nyelvtanórákon megszokottaktól eltérően találkozhasson a magyar nyelvvel, hogy rácsodálkozhasson, mennyire izgalmas, érdekes és érdemes vele foglalkozni, játszani” – mondta a szakértő.

Az Anyanyelvi Piknik alapgondolata a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyében született, ahol többek között az Élő magyaróra műsorfolyam is készül. A programsorozat egy-másfél órás interaktív foglalkozások keretében, a helyi igényekre szabottan szólítja meg a magyar közönséget és hív a nyelv kreatív újrafelfedezésére, a nyelvvel való közös játékra. Az országjáró program eddig egyeztetett állomásai: Budapest (Nemzeti Színház, ápr. 26. 19:00), Sátoraljaújhely (július), Berettyóújfalu (július), Aranyosapáti (augusztus), Zamárdi (szeptember), Ragály (október) Kiscsősz (október), Nagyvárad (november), Budapest (Petőfi Irodalmi Múzeum, december). A pikniket szervező Terdikné dr. Takács Szilvia elmondta, hogy a már egyeztetett állomásokra termezett programok forgatókönyvei elkészültek, és örömmel fogadják a meghívásokat az ország különböző területeiről. Minden meghívásnak a helyi igények szerint tesznek eleget, hiszen a program lényege a rugalmasság, így tartalmát, összetételét mindig az adott célközönség igényeire szabják.

Dr. Balázs Géza nyelvész, az est házigazdája elmondta, hogy a magyar nyelv hete, valamint a Petőfi-emlékév közös apropójából született a Színház- és Filmművészeti Egyetem II. évfolyamának vizsgaelőadása, és nem véletlen, hogy az Anyanyelvi Piknik is a Nemzeti Színházból indul országjáró körútjára.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója és az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila a magyar nyelv hete és a Petőfi 200 kulturális év kapcsán az anyanyelv ügye és a Nemzeti Színház kapcsolatáról beszélt: „A Nemzeti Színháznak megalakulása óta egyik meghatározó feladata a nyelv őrének, ápolójának, vigyázójának lenni: a beszélt nyelv tisztasága és a gondolat szabadsága a mi feladatunk. Ennek próbálunk megfelelni. János vitézzel szólítjuk meg a gyerekeinket: több mint kétszázötvenszer játszottuk már, tíz éve van műsoron a mi János vitézünk, az előadásnak pedig már három „kistestvére” is született, amit szintén mi hoztunk létre. Rendkívül fontosnak tartottam ugyanis, hogy ez a produkció eljusson mindenhová a hazában, és hál' Istennek el is jut. A nagy változattal együtt több mint négyszázszor nézhette meg a közönség ezeket az előadásokat. Sok tízezer gyereket szólítottunk meg Petőfi csodálatos verseivel is, és megpróbálunk méltónak lenni, igyekszünk felnőni ahhoz a csodához, ami a János vitéz és Petőfi költészete. Olyannyira komolyan vesszük ezt, és olyannyira hiszünk abban, hogy ezzel valóságosan hatni tudunk a gyerekek lelkére, gondolkodásmódjára, hogy ezt ingyenes előadásként is játsszuk, feliratkozásos alapon tulajdonképpen mindenkinek. A Nemzeti a gyermekekért programunkon belül nem lehet olyan gyerek, aki jegyár miatt ne tudna részt venni az előadásainkon.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem II. évfolyamos zenész színművész osztályának Petőfi 200 előadása kapcsán a rendező elmondta: „Úgy Kaposvárott, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Petőfi az alap tananyag: minden diák több tucat Petőfi-verset tanul meg, enélkül nem lehet színész. A Petőfi 200 produkció a beszédvizsgájuk is egyben, és ezzel indítjuk a magyar nyelv hetét.” Művészet, irodalom és pedagógia összekapcsolásának mintapéldáját láthattuk érvényesülni a fiatalok színrelépésében. Petőfi, a színész-költő nemcsak verseivel, de tetteivel is nevel, hitvallása, hogy „nem az a kérdés: lenni vagy nem lenni, hanem a kérdések kérdése az, hogy az ember tud-e hasznos lenni” – emeli ki Vidnyánszky Attila Petőfi életművének egyik fő üzenetét, amelyet az előadás is meggyőzően képvisel.

A Nemzeti Színház Kaszás Attila termében bemutatott Petőfi 200 előadásban közreműködtek: Antolovics Péter, Árki Lili Katalin, Bartus Bertalan, Bayer Fruzsina, Fogl Noémi, Kertész Nóra, Lipics Franciska, Nagy Alma Virág, Nagy-Jancsó Júlia, Péntek Fanni, Rácz-Almási Vivien, Szabó Cintia, Szalay Ágnes, Tassonyi Balázs, Tóth Norbert, Vajda Zoltán Richárd.  A zenés előadásban versek és részletek hangzottak el Petőfi Sándor költeményeiből.

Gáspár Kinga
Fotók: Németh Róbert