Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a népfőiskolai mozgalomról tartott konferenciát október 30-án Kápolnásnyéken.

Rétvári Bence a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány szervezte konferencián azt mondta: fontos a nemzeti és a keresztény kultúrát mindenki számára elérhetővé tenni. A népfőiskola is hozzájárul ahhoz, hogy az európai és magyar kultúra ne legyen eltörölhető, hanem erősebb legyen, minél többen megéljék, minél többen értékeljék azt.

Az államtitkár a nemzeti kultúrát és a globális fogyasztói társadalmat összehasonlító előadásában hangsúlyozta: a nemzeti szemlélet szerint identitásunk, egy-egy tulajdonságunk összeköt bennünket, közösséget teremt. Ezzel szemben a liberális, fogyasztói társadalomban ezek a tulajdonságok diszkriminációra adnak okot, ott a közösséget az teremti meg, hogy ki milyen terméket, szolgáltatást vásárol. „Az emberi lelket meghatározó adottságok nem lehetnek fogyasztás tárgyai, nem olyanok, mint az áru a polcon" – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy január elsejétől a tao-támogatást másfajta kulturális finanszírozási rendszer váltotta fel, nem csak általánosságban nyújt támogatást különböző intézményeknek, hanem a formai követelmények mellett a tartalomra is hangsúlyt helyez tematikus pályázatokkal.

Rétvári Bence a huszonhat ilyen tematika közül kiemelte a Közös gyökereink című határon túli előadó-művészeti programot, amelyre már 182 millió forint értékben pályáztak, valamint az Anyaországi előadó-művészeti élmény a diaszpórában című programot, amelyre 174 millió forint értékben érkeztek be pályázatok. Összességében az elmúlt egy hónapban negyedével nőtt a benyújtott pályázatok összege, s ez azt mutatja, hogy sokan élnek a lehetőséggel, sikeresek a programok – mondta az államtitkár.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány törekvése, hogy a Kárpát-medence legkomplexebb iskolarendszeren kívüli művészeti képzését, továbbképzését, magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programját megvalósító tematikus népfőiskolát működtessen Fejér megyében, a Velencei-tó partján.

L. Simon László országgyűlési képviselő azt mondta: a kápolnásnyéki népfőiskola – oktatási tevékenysége mellett – művésztelepként is várja majd a helyi és Kárpát-medencei művészeket.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője előadásában arról beszélt: zajlik a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kidolgozása. Terveik szerint 2020-2028 között hét területi, több mint százhetven járási, öt – a kápolnásnyékihez hasonló – tematikus, és több mint negyven határon túli népfőiskolát szeretnének létrehozni.