fbpx

A Néprajzi Múzeum újra a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója: „Múzeumi harmónia”. Az országos rendezvénysorozaton szeptember 27. és november 11. között vehetnek részt az érdeklődők. A Néprajzi Múzeum a színes programjai mellett a pedagógusokat is megszólítja, készülő gyűjteményi kiállításait pedig online játék keretében mutatja be.

A Néprajzi Múzeum izgalmas és színes programkínálattal készül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára (MŐF). A helyszín minden program esetében az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban a Néprajzi Gyűjteményi Központ, de szerveznek online programokat is.

A hajdani fonók hangulatát idézi a közösségi alkotás, melynek keretében a Néprajzi Múzeum textilgyűjteményének pompás darabjait lehet megismerni. Szakértő segítségével és zenei aláfestéssel mindenki elkészítheti magának a kiválasztott textil mását. A múzeum hangszerkészítő workshopokat is tart, ahol a látogatók egyszerű használati tárgyakból hozhatnak létre hangkeltő eszközöket. A program során a Néprajzi Múzeum egyedülálló hangszergyűjteményéből néhány kézbe fogható népi hangszer is bemutatkozik és megszólal, az alkotást pedig közös zenéléssel zárják. Az intézmény szakmai segítségével a Múzeumok Őszi Fesztiválján városi konzervkertet is kialakíthatnak az érdeklődők, amivel még a városban élő rovaroknak is kedvezhetnek.

A Néprajzi Múzeum hamarosan újra kinyitja kapuit a látogatók előtt.

Az új helyszínen külön terek szolgálnak az interaktív múzeumi oktatás számára. Az egyik ilyen tér a MÉTA, mely nevét a múzeum, élmény, tudás és alkotás szavak kezdőbetűiből kapta. A pedagógiai célokról, a megszólított korosztályokról és azok igényeiről, a tervekről és a megvalósításról szerveznek beszélgetést a pedagógusok számára a múzeum szakemberei. A MŐF Tanárok napja! programján a tanárok ötleteire, javaslataira is számítanak az új egység kialakításában. Emellett a múzeum Erasmus+ szakmai tanulmányútjáról, a felnőttképzésben szerzett külföldi tapasztalatokról is megtudhatnak részleteket a regisztrált résztvevők.

Az élő programok mellett online aktivitásokkal is készül az intézmény, melyeket a weboldalán tesz elérhetővé.

A türelemüvegek készítésének rejtelmeibe vezet be az online játék, ahol mindenki próbára teheti türelmét, lelassulhat, és harmóniába kerülhet magával. Egy-egy ilyen üveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehetett, hisz gondosan és óvatosan kellett építeni – a lehetetlenséggel dacolva – egy szűk nyílású palackba helyezett bányász- vagy egyházi jeleneteket. Mindez most online is kipróbálható lesz, és nem kell hozzá több ezer óra.

Milyen egy új korszakot nyitni egy múzeum életében? Hogy képzeled el készülő kiállításunkat? Mit csinál egy kurátor? Hogyan áll össze egy tárlat? Miről kell dönteni a tervezés során? Ezekre a kérdésekre keresheti meg a választ, aki részt vesz a Néprajzi Múzeum online játékos felfedezésén, a Kurátorok zárt kapuk mögött elnevezésű programon.

Nyitókép: Türelemüvegek. Forrás: a Szent István Király Múzeum blogja

A rovat további cikkei