fbpx

A norvég Barokksolistene is fellép a veszprémi Auer Fesztiválon

Számos ismert külföldi és hazai komolyzenei előadó részvételével nyolcadszor rendezik meg az Auer Fesztivált Veszprémben augusztus 2-tól 7-ig.

A fesztivállal a Mendelssohn Kamarazenekar a világhírű veszprémi születésű hegedűművész, karmester, zenepedagógus, Auer Lipót (1845–1930) emléke előtt tiszteleg. Az esemény a jövő évi Európa kulturális fővárosa programsorozat felvezetése.

A fesztivállal a zenei világ számára tudatosítani akarják, hogy a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógusegyénisége, Auer Lipót magyar volt, és Veszprémben kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást.

Az idei rendezvényre is a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői érkeznek. A fellépők között lesz Mischa Maisky izraeli csellóművész, aki visszatérő vendége a Mendelssohn Kamarazenekarnak.

Mischa Maisky

Érkezik két világhírű hegedűvirtuóz, az orosz–olasz Sergey Krylov és Roby Lakatos. Hangversenyt ad az Auer Trió, bemutatkozik a veszprémi közönségnek a görög–albán hegedűművész, Jonian Ilias Kadesha és a veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar is.

A záróesten, augusztus 7-én a norvég Barokksolistene a 17. századi angol kocsmák életébe nyújt betekintést Purcell nyitányaitól kezdve angol tengerészdalokon át a skandináv népdalokig, Egy korsó sör – menüettel címmel.

 Az Auer Fesztivál közönsége az elmúlt években hallhatta többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső és a Keller Kvartett játékát.

A Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat részeként megszervezett fesztivál művészeti igazgatója Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a fesztivál rendezője és a fesztivál rezidens zenekara a szintén Bartók–Pásztory-díjas veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar.

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

A nyióképen a Barokksolistene zenekar. Fotók forrása: Auer Fesztivál

A rovat további cikkei