fbpx

A nyúl éve – Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás

A kínai újév kapcsán a Budapesti Kínai Nagykövetség és a Budapesti Kínai Kulturális Központ együttműködik a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Magyar Postával, amely immár 10. alkalommal bocsát ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival.

Január 22-én köszönt be a tavaszünnep, közismert nevén a holdújév. A kínai újév a családi összejövetelek ideje. A hagyományos holdújévi ünnep 15 napig tart, ami alatt az emberek templomokba, színházakba és lámpásvásárokba is elmennek, hogy megosszák az újévre vonatkozó kívánságaikat.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as alapítása óta számos kulturális csereprogramot indított Kína és Magyarország között.

Ezek között olyan programok szerepeltek, mint a hagyományos kínai ünnepek és fesztiválok: a tavaszünnep, a Sárkányhajó fesztivál és az őszközépünnep.

A horoszkópos bélyeg a víz eleméhez tartozó nyúl évét köszönti, amely 2023. január 22-től 2024. február 9-ig tart. A bélyeg Maros Krisztina tervei alapján készült 20 ezer példányban a Pénzjegynyomda Zrt.-ben. A tervező alapvetően a kínai motívumokat, színeket, formákat szerette volna úgy visszahozni a bélyegen, hogy az jól illeszkedjen a horoszkóp-sorozatba, ugyanakkor ne hasonlítson a korábban megjelent munkákra, legyen egyedi.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2023 a vízinyúl éve, ez az alkotót a kék-fehér porcelánokig vezette el az asszociációs láncban, így került kék virágos mintázat a fehér nyúl formába, és ennek a fordított színváltozata jelenik meg a bélyeg tükörképén. A nyúl mint forma grafikai szempontból kiváló alapanyag, hiszen remekül használható, stilizálható, jellegzetes alakja akár már egy árnyékról azonosítható.

Maros Krisztina különös érdeklődéssel tekint az ázsiai kultúrára, így nagy örömmel és lelkesedéssel vágott bele a bélyeg tervezésébe, melyre egy meghívásos pályázaton a Magyar Posta kérte fel. Szerinte a bélyegtervezés egy különleges kihívás, hiszen – alapos kutatómunka után – tömören, lényegre törően, egyetlen kisméretű képbe sűrítve kell megjeleníteni az adott témát.  A kínai kultúra egyébiránt nem volt idegen számára, hiszen 2019-ben – szintén a Magyar Posta megbízásából – a kínai horoszkópos bélyegsorozat egy másik darabján már dolgozhatott. Akkor egy másik grafikus, Elekes Attila André terve valósult meg végül.

A közelgő tavaszünnep, a holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe: a tavasz, egyben az új év kezdete. Kínában a holdújév a családról, a szebb jövőről, a gyarapodásról, a bőségről és a szerencséről szól.

A nyúl a kínai hagyományokban a türelmet és a szerencsét szimbolizálja.

A nyúl csendes, nyugodt és kedves, ugyanakkor okos, ötletgazdag és jól alkalmazkodik a változó környezethez. Életvitelében biztonságát tartja fontosnak. Kerüli az összeütközéseket, bonyodalmakat. A hagyományok szerint a 2023-as nyúl évében fogékonyabbá válunk a szépségre és a békére, nagyobb figyelmet kap az együttműködés és a kultúra.

A bélyegkisív kibocsátására ünnepélyes körülmények között került sor január 16-án a Bélyegmúzeumban.

A sajtónyilvános rendezvényen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Yang Chao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója és dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnöke. Utóbbi az eseményen mondott beszédében kiemelte, hogy a magyar–kínai kulturális kapcsolatok erősítése céljából, a nyúl éve alkalmából kiadott bélyegek a bélyeggyűjtők gyűjteményében komoly értéket képviselnek majd.

A Magyar Posta idei bélyege a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével immár hatodik, a Budapesti Kínai Kulturális Központ részvételével harmadik közös kibocsátás. A bélyegkisívben található kétféle bélyegképen, valamint az alkalmi borítékon virágokkal díszített nyúlmotívumok láthatók. Az alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a virágmotívumok ismétlődnek. A bélyeg január 16-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

A rovat további cikkei