A keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számítjuk az adventi időszakot: advent első vasárnapján kezdődik a vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkör. Ezen a napon gyújtotta meg köszöntője után a zenekar első kisfilmjében Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója az együttes adventi koszorúján az első gyertyát. A pécsi zenekar adventi kalendáriumában december 24-éig minden este nyolckor kinyílik egy ablak.

A Pannon Filharmonikusok zenés-mesés kalendáriumát a zenekar Youtube-csatornáján és közösségi oldalán tekinthetik meg az érdeklődők. A muzsikáé a főszerep, de három mesét is csempésztek a rövid zenei produkciók közé. Az egyik december 15-én este nagy meglepetés, különlegesség lesz!

Az ötletgazda Kiss Szabolcs harsonaművész, aki sokoldalú tehetség: nem csak harsonázik, hanem zongorázik, és ha kell, énekel is, szívesen kalandozik a klasszikus zenén túli műfajokba, évek óta ő Csigabá, azaz a Csigaház program házigazdája.

A Pannon Filharmonikusok 44 muzsikusa, mind a három karmestere, igazgatója és a menedzsment két tagja, egy muzsikusfeleség és négy muzsikusgyermek egyaránt nagy örömmel vett részt a produkciókban. A szimfonikus zenekari hangszerek közül mindössze az oboa nem szólalt meg az adventi sorozatban, de a karácsonyesti zenekari produkcióban megszólalva teljessé válik majd a kép. Kiss Szabolcs családi produkciójában pedig még az ütőhangszerek is képviseltették magukat. A karmesterek produkciója részben sejthető, részben szintén meglepetés.