A pécsi zenekarnak telt házas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta. Péntek esténként öt alkalommal találkozhat a közönség muzsikájukkal.

Fütyülök rá vagy fütyülök rá

Nem mindegy, hogy együtt dúdoljuk, fütyüljük az ismert dallamokat a zenekarral vagy fütyülünk rá, hogy éppen mikor és milyen zenei élmények érnek. A Bogányi Tibor vezető karmesterrel évtizede komoly szakmai munkát végző zenekar garantálja, hogy a Pannon-bérlet megvásárlásával minőségi élő zene és kikapcsolódást nyújtó, értékes idő tér vissza rohanó életünkbe öt péntek estén – ismerős, várva várt refrénként.

Az együttes új évadfilmje hátborzongatóan mindannyiunkról szól: napról napra igyekszünk teljesíteni, megállni a helyünket, rohanunk, kütyüket nyomkodunk, és néha már nem tudjuk, hol a határ az online világ és a valóság között. De egyszerűen muszáj abbahagyni időnként a pörgést, erre a társulat hatékony gyógyírt kínál: a koncertterem kényelmes foteljét, ahol becsukhatjuk a szemünket, és átadhatjuk magunkat a töltődésnek. Mert kell egy lassú tétel az élet versenyművében.

Elköteleződni azonban csak bizalom mentén lehet, a 210 éves pécsi társulat pedig az elmúlt évtizedben bizonyított: véletlenszerű programválasztás helyett döntsünk a zenekar új évadának bérletsorozata mellett.

A társulat a műveken keresztül az emberi létezés szépségei iránt érzett rajongásról, az emberi kitartásról, az élet tiszteletéről üzen. Minden hangverseny egyszerre új izgalmakkal teli ismerkedés és találkozás egy megbízható, régi baráttal, aki mindig ránk mosolyog. Vagyis zenei csemegék, újdonságok, ritkán vagy eddig még nem hallott zeneművek és az ismert, örök érvényű alkotások, az állandóság dinamikája mozgatja a programot. A magas színvonaláról ismert zenekar hangversenyeinek, bérletsorozatának íve, mondanivalója van, zenei programja jóval több pár véletlenszerűen egymáshoz illesztett hangversenynél.

Ritkaságok és örök klasszikusok

Enchanté, köszönt szeretetteljesen minket az évad, emlékeztet, hogy nem érdemes másként, csakis Tiszta forrásból. A Lelkében virágzó, Tavaszszentelő és Az élet diadala koncertcímek már zene nélkül is reményt adnak. A zenekar legmagasabb művészi színvonalat képviselő játékát kiegészíti az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor és visszatérő dirigensei, Eötvös Péter és Varga Gilbert minőségben kompromisszumot nem ismerő zenei irányítása.

A klasszikustól a romantikán, a késő romantikán és a 20. század muzsikáján át a kortársig ível az öt budapesti koncert műsora, amelyek mindegyike egyszerre tartogat meglepetést és idéz fel ismert dallamokat. Kiváló nemzetközi szólisták, a hegedűművész Alissa Margulis, a csellista Sung-Won Yang, a brácsaművész Antoine Tamestit, valamint a szoprán Eri Nakamura és a karmester Andrej Jurkevics jegyzik az évadot.

Jöjjenek a srácok is!

Az együttes sikeres pécsi családbarát programját Budapesten is élvezheti a közönség, ugyanis 6-tól 18 éves korig díjmentesen váltható bérlet a Pannon Filharmonikusok koncertjeire a Müpában. Nem elhanyagolható szempont egy család életében, mi lesz a gyerekekkel, amíg a szülők néha kikapcsolódnak, de ez az innovatív lehetőség sokkal többről szól. Sokszor egy gyermekkorban átélt emlékezetes élmény az, aminek érzését felnőttként is keressük – és sokszor meg is találjuk – egy koncerten.

A gyerekek megismerkedhetnek a különböző hangszerek hangzásával, érzelmeket kifejező erejével, a különféle zenei formákkal. Megtanulják, hogyan készül fel az ember bizonyos programokra, kulturális élményekre lelkileg, de akár öltözködésben, viselkedésben is. Ám ami talán a legfontosabb: olyan közös élményt élhet át a család, amiről később jót lehet beszélgetni, esetleg vitatkozni – az együtt átélt élmények a család közös nyelvezetébe, emlékezetébe beépülve erősítik azt.

A Pannon-bérletet június 30-ig lehet megújítani, új bérlet szeptember 30-ig váltható személyesen a Müpában és online a Jegymesteren. További részletek a www.pfz.hu oldalon találhatók.

x támogatott tartalom