A Pax et Bonum Kamarakórus nyerte a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny nagydíját. A magyar kórusok országos minősítő rendszerének legmagasabb szintű versenyét kilencedik alkalommal rendezték meg.

November 17-től 20-ig tizenegy kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nagytermében.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA által megszervezett megmérettetés tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

A háromnapos programot a vasárnap délutáni nagydíjverseny és a díjkiosztó zárta. A verseny kategóriáit a kórusok összetétele, létszáma és életkora szerint alakította ki a KÓTA művészeti bizottsága, nemzetközi normák szerint. Ezen belül a versenyen az együtteseknek lehetőségük volt a kötelező mű nélküli vagy kötelező művel nehezített kategóriában indulni.

A kötelező műveket a magyar kórusirodalom gyöngyszemeiből válogatta a művészeti bizottság, a közelmúlt eltávozott nagy mestereivel, illetve ma is aktívan alkotó zeneszerzők műveivel minden korosztályból. A fellépőket egymást váltva két, egyenként öttagú zsűri pontozta, mindegyikben ismert szakemberekkel: zeneszerzők és gyakorló karnagyok kaptak felkérést a munkára Magyarországról és határon túlról egyaránt.

A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította pontjait.

A nagydíjért az Amadeus Kórus –  Budapest (karnagy: Réger Monika), a Bartók Béla Leánykar – Pécs (karnagy: Rózsa Bernadett), a Bartók Béla Nőikar – Szeged (karnagy: Valkai Dávid), az Óbudai Árpád Gimnázium Nagykórus – Budapest (karnagy: Kúnné Kocsis Erzsébet), a Pax et Bonum Kamarakórus – Budapest (karnagy: Kiss Boldizsár), valamint a Sol Oriens – Debrecen (karnagy: Mike Ádám) szállhatott versenybe.    

Az 2022-es nagydíjat a Pax et Bonum Kamarakórus nyerte, a versenyzők az arany, ezüst vagy bronz diplomán kívül különdíjakban részesültek, például a kortárs vagy éppen az egyházi művek kiváló előadásáért. Kiemelkedő versenyteljesítményért koncertmeghívásra is érkezett felajánlás. A két karnagyi különdíjat Igaliné Büttner Hedvig és Réger Monika nyerte.

Nyitókép: a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny nagydíját elnyerő Pax et Bonum Kamarakórus.

Fotók: Thaler Tamás