A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Petőfi Irodalmi Múzeum két udvara idén közel 130 programmal érkezik a 31. Művészetek Völgye Fesztiválra. A Petőfi Udvarban és Kőbánya Udvarában több mint 80 zenei és 47 irodalmi program közül válogathatnak a kultúra iránt érdeklődők.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszínén,

a Petőfi Udvarban a könnyűzene és az irodalom kerül reflektorfénybe.

A Hajógyár színpadán produkciók és zenekaros formációk egyaránt szerepelnek majd. Helyet kapnak a Hangfoglaló program idei támogatottjai, és a Hajógyár platformjain korábban már bemutatott produkciók.

A Hajógyár és az A38 közös, összművészeti sorozata három programmal lesz jelen.

A Zene × Szöveg keretein belül az egykori Akkezdet Phiai formáció egyik tagja, Saiid és a népszerű Elefánt együttes frontembere, Szendrői Csaba a szövegírásról osztják meg a gondolataikat. Az udvarban többek között fellép Bérczesi Robi, a The Biebers, Ohnody, a jazzbois és nem utolsósorban Azahriah, aki egy akusztikus koncerttel várja az udvarba látogatókat.

Ohnody. Fotó: Mari Ornella R

A színes zenei kínálat mellett a PKÜ szervezésében

az Eleven Költők Társaságának (EKT) irodalmi koncertje is kiemelt helyet kap az udvar programjában.

Az EKT a Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztiválon ezzel a koncertanyaggal különdíjat nyert. Az érchegységbeliek című versfilmjük elnyerte kategóriája fődíját, a Mátyás anyja Prágában című versfilmmel közösen pedig a Bujtor István Filmfesztiválon a legjobb alkotóműhelynek járó díjban részesült.

A Petőfi Udvarban lesz látható-hallható Honfi Imre Olivér és zenészbarátainak Petőfi-parafrázis-koncertje is, amelynek során a KMI 12 program költőinek megzenésített átiratai hangzanak el. Szintén a Petőfi Udvarban fellép továbbá Berta Zsolt és együttese, a Zsebrádió.

A KMI és az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum jóvoltából napközben

nagy hangsúlyt kapnak a gyerekprogramok, workshopok és az irodalmi programok is.

Az ügynökség havonta megjelenő kulturális lapja, a Magyar Kultúra magazin júniusban ünnepli első születésnapját, ennek okán Kurucz Árpád eddigi lapszámokban megjelent művészi fotóiból nyílik szabadtéri kiállítás.

Magyar Kultúra magazin. Fotó: Magyar Kultúra Magazin/Bach Máté

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska nagy sikerű Pilinszky és Én zenés irodalmi előadása, valamint slam poetry produkciók is várják a fesztiválozókat.

A völgy egyik legszebb helyszínét, az ikonikus Gástya-árkot a Kőbánya Udvara tölti meg élettel.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Kőbányai Zenei Stúdió közös színpadán a zene kapja a főszerepet.

Esténként a Kőbányai Zenei Stúdióhoz köthető fiatal tehetségek és már olyan jól ismert előadók, rocklegendák koncertjeit élvezheti a közönség, mint például a godfater., az Ivan & The Parazol, a Platon Karataev és a Konyha vagy éppen a Mary Popkids.

A napközbeni programok során érdekes

kerekasztal-beszélgetéseken a fő téma a zenei oktatás minden ága,

így az élményéneklés és a zeneterápia jótékony hatásairól is szó esik majd, illetve idén is megismerhetjük a Legendás Dalok élőzenés sorozatát Hegyi Gyuri műsorvezetésével. 

A PIM Pilvax-Brunch programjain minden nap 13:00-ig vehetnek részt a családok, ahol a gyerekprogramok és workshopok mellett irodalmi beszélgetéssel egybekötött közös reggelizésre is lesz lehetőség.

Nyitókép: Facebook/Eleven Költők Társasága