Május 10-én, kedden a Magyar Zene Házában bemutatták a 31. Művészetek Völgye Fesztivál programját. A július végi rendezvényen több mint 80 zenei és 47 irodalmi programmal, valamint gyermekeknek szóló foglalkozásokkal, workshopokkal vesz részt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Petőfi Irodalmi Múzeum két udvara idén közel 130 programmal érkezik a 31. Művészetek Völgye Fesztiválra. A Petőfi Udvarban és Kőbánya Udvarában több mint 80 zenei és 47 irodalmi program közül válogathatnak a kultúra iránt érdeklődők.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszínén,

a Petőfi Udvarban a könnyűzene és az irodalom kerül reflektorfénybe.

A Hajógyár színpadán produkciók és zenekaros formációk egyaránt szerepelnek majd. Helyet kapnak a Hangfoglaló program idei támogatottjai, és a Hajógyár platformjain korábban már bemutatott produkciók.

A Hajógyár és az A38 közös, összművészeti sorozata három programmal lesz jelen.

A Zene × Szöveg keretein belül az egykori Akkezdet Phiai formáció egyik tagja, Saiid és a népszerű Elefánt együttes frontembere, Szendrői Csaba a szövegírásról osztják meg a gondolataikat. Az udvarban többek között fellép Bérczesi Robi, a The Biebers, Ohnody, a jazzbois és nem utolsósorban Azahriah, aki egy akusztikus koncerttel várja az udvarba látogatókat.

A színes zenei kínálat mellett a PKÜ szervezésében

az Eleven Költők Társaságának (EKT) irodalmi koncertje is kiemelt helyet kap az udvar programjában.

Az EKT a Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztiválon ezzel a koncertanyaggal különdíjat nyert. Az érchegységbeliek című versfilmjük elnyerte kategóriája fődíját, a Mátyás anyja Prágában című versfilmmel közösen pedig a Bujtor István Filmfesztiválon a legjobb alkotóműhelynek járó díjban részesült.

A Petőfi Udvarban lesz látható-hallható Honfi Imre Olivér és zenészbarátainak Petőfi-parafrázis-koncertje is, amelynek során a KMI 12 program költőinek megzenésített átiratai hangzanak el. Szintén a Petőfi Udvarban fellép továbbá Berta Zsolt és együttese, a Zsebrádió.

A KMI és az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum jóvoltából napközben

nagy hangsúlyt kapnak a gyerekprogramok, workshopok és az irodalmi programok is.

Az ügynökség havonta megjelenő kulturális lapja, a Magyar Kultúra magazin júniusban ünnepli első születésnapját, ennek okán Kurucz Árpád eddigi lapszámokban megjelent művészi fotóiból nyílik szabadtéri kiállítás.

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska nagy sikerű Pilinszky és Én zenés irodalmi előadása, valamint slam poetry produkciók is várják a fesztiválozókat.

A völgy egyik legszebb helyszínét, az ikonikus Gástya-árkot a Kőbánya Udvara tölti meg élettel.

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Kőbányai Zenei Stúdió közös színpadán a zene kapja a főszerepet.

Esténként a Kőbányai Zenei Stúdióhoz köthető fiatal tehetségek és már olyan jól ismert előadók, rocklegendák koncertjeit élvezheti a közönség, mint például a godfater., az Ivan & The Parazol, a Platon Karataev és a Konyha vagy éppen a Mary Popkids.

A napközbeni programok során érdekes

kerekasztal-beszélgetéseken a fő téma a zenei oktatás minden ága,

így az élményéneklés és a zeneterápia jótékony hatásairól is szó esik majd, illetve idén is megismerhetjük a Legendás Dalok élőzenés sorozatát Hegyi Gyuri műsorvezetésével. 

A PIM Pilvax-Brunch programjain minden nap 13:00-ig vehetnek részt a családok, ahol a gyerekprogramok és workshopok mellett irodalmi beszélgetéssel egybekötött közös reggelizésre is lesz lehetőség.

Nyitókép: Facebook/Eleven Költők Társasága