A céh posztumusz különdíjjal tisztelgett a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Székely Csaba: 10
Fotó: Dömölky Dániel

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az idén 40. alkalommal megrendezett gálán, amelyet a Katona József Színházban tartottak, az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki az évad legjobb magyar drámája íróját is.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Kelemen Kristóf: Megfigyelők és Székely Csaba: 10 című műve kapott díjat. A Radnóti Színház 10 című előadása emellett a legjobb színházi zene díját is begyűjtötte, a zeneszerző Cári Tibor volt.

A Trafó Kortárs Művészetek Házában létrehozott Megfigyelők pedig az évad legjobb független színházi előadásának járó díjat is elnyerte.

A legjobb rendezés díját a Katona József Színház Platonov előadásának ítélték oda, a darab rendezője Székely Kriszta.

Jordán Adél és Kocsis Gergely A Platonovban (Katona József Színház)
Fotó: Horváth Judit

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a székesfehérvári Vörösmarty Színház Chicago előadása kapta.

A pécsi Bóbita Bábszínház nyerte el az évad legjobb gyerek- és ifjúsági előadásának járó díjat a Lúdas Matyi előadásáért.

Mészáros Blanka kapta az évad legjobb főszereplője elismerést a Katona József Színház Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében című előadásért, a legjobb férfi főszereplő pedig Görög László lett a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadásában nyújtott alakításáért.

A legjobb díszlet tervezője Cziegler Balázs; A vihar, Budapest Bábszínház.

A vihar (Budapest Bábszínház)
Fotó: Éder Vera

Az Örkény Színház Patika című produkciójából emelték ki a legjobb női és a legjobb férfi mellékszereplőt: Kerekes Éva, illetve Znamenák István vehette át a díjat.

A legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat Tarnóczi Jakabnak ítélték oda a színikritikusok.

Az évad legjobb új magyar drámája elismerést Pass Andrea kapta az Eltűnő ingerek című drámáért.

A legjobb jelmez díját Nagy Fruzsina kapta; Az ügy, Soharóza-Trafó Kortárs Művészetek Háza-CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Nyitókép: jelenet a Radnóti Színház 10 című előadásából. Fötó: Dömölky Dániel