Az egy női testépítőről szóló testmelodráma a Discovery kategóriában a legjobb filmnek járó díjat nyerte Nagy-Britannia legnagyobb, független filmeket felvonultató nemzetközi szemléjén.

Az október 26. és november 5. között immár 30. jubileumát ünneplő Raindance Filmfesztivál a független filmesek egyik legfontosabb eseménye, amely évről évre több mint tizenhatezer látogatót, köztük több száz szakmabelit vonz a brit fővárosba, Londonba. Az idei zsűri tagjai között olyan sztárok voltak, mint a Trónok harcából ismert Liam Cunningham, a Homeland – A belső ellenség főszerepét alakító Damian Lewis, illetve a spanyol–német származású világhírű színész, Daniel Brühl.

A Nemes Anna és Csuja László által rendezett testmelodráma, a Szelíd egy női testépítőnőről szól, aki áruba bocsátja testét, hogy előteremtse a világbajnokságra való kijutáshoz szükséges pénzt. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – a testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést.

A Nemzeti Filmintézet által támogatott alkotást az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban szerepelt, illetve vetítették a rangos Sydney Filmfesztiválon is. A Szelídet korábban díjazták már a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.

A Szelíd a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió). Csuja László és Nemes Anna alkotása online nézhető a Nemzeti Filmintézet csatornáján, a Filmión.

Nyitókép: Szelíd