fbpx

„A redőny az elzárkózás szimbóluma”

„A humorral átszőtt, meglehetősen drámai történet témája egy klasszikusan magyar női sors” – mondta Ujj Mészáros Károly rendező az Orlai Produkció Redőny című színdarabjáról, amelyet január 15-én mutattak be.

A Redőny című produkció egy elnyomott nőről szól, aki az édesanyjával él. Egy másik kapcsolatba menekül előle, ám később kiderül, hogy csöbörből vödörbe került, mivel a házasságában többszörösen is kihasznált helyzetben kell élnie. Az első helyszín a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda, amire felkaptam a fejem, mert az általános és középiskolát is ott jártam ki. Feltűnt, hogy a színészek mennyire autentikusan használják az ottani nyelvjárást.

„A szabolcsi tájszólás alapvetően benne volt a szövegben, amelyet Maros András írt. De tény, hogy a Márti mamát játszó Lass Bea a dikó kifejezést is behozta a darabba. Egész más vidékről jövök, Keszthelyen nőttem fel, de a karakterek nagyon is ismerősek, mindegyikükben van olyan tulajdonság, amely származástól függetlenül ismerős lehet, és megérintheti a nézőket” – mondta a Kultúra.hu-nak Ujj Mészáros Károly rendező.

„Maros András az egyik legjobb barátom. Elmondta nekem, hogy drámát ír, de csak annyit árult el, hogy egy nőről szól, aki megőrül. Amikor elolvastam, legelőször a szöveg nyelvezete fogott meg: annyira egyedi, különleges, humoros, furcsa, találó és karakteres volt, hogy egyből beleszerettem. Persze a humorral átszőtt, amúgy meglehetősen drámai történet is megtetszett. Témája egy klasszikusan magyar női sors, ami a főszereplő, Éva karakterében testesül meg.”

„Maros András szövege és a megelevenedő karakterek a színészekre is nagy hatást gyakoroltak, a próbafolyamat ugyanis egy idő után már néha csoportterápiára emlékeztetett” – folytatta a rendező. „Mindenkinek volt a nagymama vagy a férj arroganciájára, érzéketlenségére vonatkozó tapasztalata, élménye, amihez tudott kapcsolódni. A történet mindannyiukban valami nagyon zsigeri dolgot talált el, mozgatott meg, és ez talán a nézőkre is hatni fog.”

A redőny az elzárkózás szimbóluma, véli László Lili, aki a főszereplőt alakítja. „Éva nagyon magányos, kalitkában érzi magát. A bezártság és az elzárkózás élménye nemcsak a karanténidőszak miatt ismerős számomra, hanem azért is, mert a kisfiam két éve született, azóta vele voltam otthon. Ez nyilván más amplitúdó, a szerep megformálásakor mégis segített, hogy átéltem, milyen gyerekkel lenni, csak vele foglalkozni. Éva esete viszont a meg nem értettséggel, átveréssel és azzal is meg van toldva, hogy az érzéseit senkivel sem tudja megosztani.”

Szereplők
László Lili (Éva)
Schruff Milán (Attila)
Lass Bea (Márta, Éva anyja)
Pataki Ferenc (Nándi, Attila és Éva fia)
Rohonyi Barnabás (Berci, Attila öccse)
Stáb
Író: Maros András
Díszlettervező: Fekete Anna
Jelmeztervező: Kiss Julcsi
A rendező munkatársa: Varga Miklós
Rendező: Ujj Mészáros Károly
Producer: Orlai Tibor

Fotók: Takács Attila

A rovat további cikkei