A régmúlt vidéki életformát idézi az ország idei kenyere

A XIV. Szent István-napi Kenyérverseny győztese az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel lett, az innovatív kenyerek kategóriáját a Mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal nyerte meg.

DLAPE20250731036.jpg
2025-ben a Szent István-napi innovatív kenyér a mórahalmi Varga Pékség extra szűz olívaolajos mediterrán kenyere lett. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, melynek keretében az augusztus 20-ai ünnepségsorozat egyik fontos elemét, az ország kenyerét is megválasztják. Idén ezért a címért 20 vállalkozás 29 termékkel, míg az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 termékkel indult.

A Szent István-napi kenyér kategóriájában hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült termékeket vártak, melyek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmaznak. Idén a balmazújvárosi Balmaz Sütöde terméke győzött: az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel a régmúlt vidéki életformáját, az egyszerűséget és a tiszta ízeket idézi meg. Világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt felhasználásával, sóval, vízzel, sertészsírral készült. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, diós aromája a modern ízléshez igazodóan jelenik meg újra egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.

Az innovatív kenyerek esetében fontos volt, hogy valamilyen jelentős újítás jelenjen meg a terméknél az alapanyag-használat, a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatás tekintetében. A tavaly a sétáló sütemények kategóriáját megnyerő ásotthalmi Varga Pékség terméke, a mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal magyar liszttel és a Varga Pékség saját technológiájával készült.

A leveles sétáló sütemény kategória győztese a Három Tarka Macska Pékség Augusztusi álom elnevezésű süteménye lett.

Ez is érdekelheti

Extravagáns dobostorta lett az ország tortája

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – tájékoztatott a Magyar Cukrász Ipartestület. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese már július eleje óta ismert, Kovács Alfréd váci cukrász Álmodozó fantázianevű kreációja nyerte el a címet.

Karakteres IPA lett az ország söre

A főzetet több ezer beérkezett voks alapján alkották meg. A legtöbben egy világos, kiegyensúlyozott, de karakteres IPA-ra szavaztak, amelyet a budapesti Horizont Sörfőzdében főztek le.

Piknikek és túrázások nélkül sehol sem lenne a szalámi

November 2-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az Olasz örökség, magyar büszkeség – A magyar szalámigyártás olasz gyökerei című kiállítás.

Tizenöt deka lett, maradhat?

A magyar gulyáslevesről mesélő kiállítás után ismét egy hungarikummal foglalkozó tárlat nyílt meg az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Olasz örökség, magyar büszkeség – A magyar szalámigyártás olasz gyökerei címmel.