A régmúlt vidéki életformát idézi az ország idei kenyere
A XIV. Szent István-napi Kenyérverseny győztese az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel lett, az innovatív kenyerek kategóriáját a Mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal nyerte meg.
Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, melynek keretében az augusztus 20-ai ünnepségsorozat egyik fontos elemét, az ország kenyerét is megválasztják. Idén ezért a címért 20 vállalkozás 29 termékkel, míg az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 termékkel indult.
A Szent István-napi kenyér kategóriájában hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült termékeket vártak, melyek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmaznak. Idén a balmazújvárosi Balmaz Sütöde terméke győzött: az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel a régmúlt vidéki életformáját, az egyszerűséget és a tiszta ízeket idézi meg. Világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt felhasználásával, sóval, vízzel, sertészsírral készült. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, diós aromája a modern ízléshez igazodóan jelenik meg újra egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.
Az innovatív kenyerek esetében fontos volt, hogy valamilyen jelentős újítás jelenjen meg a terméknél az alapanyag-használat, a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatás tekintetében. A tavaly a sétáló sütemények kategóriáját megnyerő ásotthalmi Varga Pékség terméke, a mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal magyar liszttel és a Varga Pékség saját technológiájával készült.
A leveles sétáló sütemény kategória győztese a Három Tarka Macska Pékség Augusztusi álom elnevezésű süteménye lett.