Brigádnapló címmel forgatott filmet Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező. A film sajátos megközelítésben mutatja be a közösség összetartozását, a túlélést és a kreatív megoldásokat a hiánygazdaság és a szocialista tervgazdálkodás idejében.

A rendszerváltás időszakában játszódó film humorával a fiatal korosztályt is igyekszik megszólítani, hogy bemutassa számukra a hetvenes-nyolcvanas évek néha burleszkszerű mindennapjait. A Brigádnapló vicces-szatirikus jeleneteit és szerethető karaktereit olyan ikonikus színészek személyesítik meg, mint Györgyi Anna, Reviczky Gábor, Kautzky Armand, Szarvas József és Gáspár Tibor. Emellett nagy nevettetők, Fábry Sándor, Zelei Gábor és Badár Sándor is a film főszereplői.

A rendező a szentesi Petőfi Szocialista Brigád eredeti brigádnaplójának felhasználásával, a tőle megszokott, keserédes stílusban mutatja be a rendszerváltás egy szeletét. A film különlegessége a nem mindennapi szereposztásban rejlik, hiszen Szőke András több barátját is bevonta a film elkészítésébe. Így láthatjuk majd a vásznon mások mellett Rákász Bélát, a diszkós generáció ikonikus alakját, Lajsz András Guinness-rekorder mixert és Bede Róbertet, a TV Paprika főszakácsát is.

A film a vidéki közönséget célozza meg, az alkotók személyes találkozókkal kívánják elérni a nézőket, szemben a hagyományos, városközpontú vetítésekkel. Az első ünnepélyes és nyilvános vetítés február 5-én Szentesen, a Tóth József Színházban lesz, ahol a szereplőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Havran Zoltán