A hazai kortárszenei vonalakat képviseli egyedüli magyar fellépőként a 2023-as FIMU zenei fesztiválon a Samodai-Szives Duó. Performatív crossover stílusukkal a Bartók-feldolgozástól Dubrovay László legújabb darabjáig viszik színpadra a hazai szerzők műveit Franciaországban.

A FIMU fesztivál a franciaországi Belfort városának legnagyobb rendezvénye, amelyet minden évben pünkösd hétvégéjén rendeznek meg. 2023-ban május 25. és 28. között izgalmas nemzetközi zenei színtérré alakul át a város mintegy harminc különböző országból származó több ezer zenész, diák és önkéntes képviseletével. Sokszínű, kedélyes, közönségbarát: ez a hármas jellemzi kezdetektől az egyedülálló fesztivál hangulatát. Több száz ingyenes klasszikus, jazz-, világzenei és kortárs zenei koncert várja a közönséget. A Samodai–Szives Duó a kortárs és újzenei stílust két koncerten viszi közönség elé, ahol magyar szerzők műveit mutatják be performatív és versenygyőztes stílusukkal.

A Samodai–Szives Duó, azaz Samodai Bence János trombitaművész, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza és Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész, a duó művészeti vezetője 2017 óta foglalkozik kizárólag trombita-ütőhangszerekre épülő zeneművekkel. 

Folyamatosan együtt dolgoznak hazai és nemzetközi szerzőkkel, akik számukra írnak és ajánlanak darabokat. Kooperációikban olyan szerzőkkel írnak számukra darabot, mint Dubrovay László, Howard J. Buss, Gordon Stout, Molnár Viktor vagy Dragony Tímea. Az ő műveiket aztán egybefüggő előadásként tűzik műsorra, mellyel Európa számos koncerttermébe meghívták már őket. A duó olyan kortárszenei fórumokon mutatkozott be, mint az Intersonanzen Musik, Unerhörte Musik vagy az Immaterielle Kunst az Elbphilharmonie-ban. 

„A FIMU-ra olyan repertoárt raktunk össze, ahol az európai és kiemelve a magyar kortárs zene együtt jelenik meg egy szórakoztató műsorban. Egy színpadon játsszuk Dubrovay László és Markus Stockhausen műveit, akik mindketten Karlheinz Stockhausen műhelyében dolgozhattak. Ez az ötlet pedig a fesztivál művészeti kurátorainak is elnyerte a tetszését” – fogalmazott Samodai Bence János trombitaművész, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza.

nyitókép: A Samodai–Szives Duo. Fotó: Boross Fanny